Седмицата премина под знака на новата BMW Серия 5

На 24 май бяха показани още обновените Opel Corsa и VW Touareg, Aston Martin извади новия DB12, продължихме да разказваме за впечатленията ни от Конкурса за елегантност във Вила д’Есте

обзор на седмицата 28 май

CarMarket.bg

И зпращаме една богата на премиери седмица, в която най-натовареният и важен ден бе 24 май. В България чествахме може би най-красивия ни национален празник, който бе гарниран като по поръчка с един „Букар”, за да ни даде отново повод за гордост и национално обединение във „Фейсбук”.

Този ден бе избран от три концерна за представяне на последните си новости. Най-важната от тях, която окупира заглавията в медиите в следващите дни, бе дебютът на осмото поколение BMW Серия 5. Нашата медия имаше възможността да види модела на живо още на 20 май, на езерото Комо, когато се провеждаше Конкурсът за елегантност, но с прибран от организаторите телефон.

За пръв път „петицата” едва с изцяло електрическа версия, но се предлагат меки хибриди, плъг-ин хибриди, дизел и бензин, реално новата Серия 5 предлага от пиле мляко.

Същият ден бе важен и за Opel, който показа фейслифта на Corsa. Моделът вече е с фирменото лице Opel Vizor, матрични фарове, опционален дигитален кокпит. Corsa Electric вече разчита на по-мощен мотор и оптимизирана батерия, които гарантират пробег до 402 км.

Пет години след дебюта на модела през 2018 г., третото поколение на Volkswagen Touareg премина през обновяване. Промените са козметични, отред е променена решетката, а като опция на клиентите се предлагат матричните фарове IQ.LIGHT HD LED, задните светлини също са нови. Задвижването на обновения Touareg е поверено само на 3,0-литрови V6 двигатели.

Aston Martin влезе в нова ера на лукс и динамика с новия DB12, който наричат „първият в света супер турер”. Под предния капак е монтиран двигател V8 на Mercedes с 4,0-литров работен. Мощността му е 680 к.с. и 800 Нм.

Отзвукът от Конкурса за елегантност във Вила д’Есте е много силен през изминалата седмица. Първо ви разказахме за победителя в конкурсната програма, който е и нашият фаворит: Duesenberg SJ Speedster.

Дизайнерът Кен Окуяма също привлече вниманието ни с Kode61 Birdcage, почерпил вдъхновение от състезателния емблематичен модел Maserati Tipo 61.

Alfa Romeo представи два емблематични автомобила в чест на 100-годишния юбилей на „24-те часа на Льо Ман“. Моделите 33/2 Daytona (1968 г.) и 33 TT 12 (1975 г.) припомнят незабравимите подвизи на италианската марка в легендарното състезание. Разказахме и за един от трите Peugeot 302 Darl’mat Sport (1937), с който французите атакуват „24 часа на Льо Ман”.

Във Вила д’Есте имаше и прецедент: за пръв път в Конкурса за елегантност участваше китайски автомобил: Hongqi S9 с неговите 1400 к.с.

У нас вниманието ни привлече новия пистов звяр на Ники Златков: Audi S1 Pikes Peak by Prospeed. Той е продукт на 5-годишен труд. Сега предстоят тестове на „Серес”, е след това Златков ще се пусне и в някои кръгове от Европейския планински шампионат, за да тества машината в реални условия. През 2024 г. планира участие в пълния календар на шампионата.

Темата Евро 7 отново бе в центъра на вниманието ни, България е в съюза от 8 държави, които ще блокират приемането на еко стандарта в този ми вариант. Проучване пък разказа, че Евро 7 би увеличил цената на колите с до 10 пъти над изчисленията на ЕС.

Позабавлявахме се с неуспешните опити на една „създателка на мъжко съдържание” да зареди Tesla на бензиностанция. Tesla Model Y стана първият електромобил, който за пръв път оглавява световните продажби за цяло тримесечие. Tesla пък едва ли ще се забавлява в близките месеци, след като се разрази може би най-лютия скандал с нейно име, наречен „Tesla files”.

Съдебната сага с наследството на Джани Аниели се разгаря отново, Bugatti пък влиза в строителния бизнес със сграда на 42 етажа, в която ще живеят само „хора с ултра високо богатство”.

седмичен обзор