Това е новото чудовище на Ники Златков (видео)

Признавам, побиха тръпки в момента, в който видях продукта на 5-годишен труд, а цифрите и разказа на Златков засилиха още повече това вълнение

Audi S1 Pikes Peak by Prospeed

, Prospeed

Audi S1 Pikes Peak by Prospeed

З ащо са ме побили тръпки? Може би защото на мига в съзнанието ми се върна един от спомените, който никога, абсолютно никога няма да избледнее.

Годината е 2010 г., аз съм зам. главен редактор на Top Gear BG, а Ники Златков и момчетата му са затворили отсечката между Бели Искър и хотел „Ястребец”, където се правеше шейкдаунът за рали „България” преди години. Това е тест, организиран специално за Top Gear, а моя милост бе последният човек, сядал до Ники в неговия чудовищен Audi S1. След това втората седалка е премахната от кокпита. Тогава колата е с 960 к.с. мощност! В последствие я намаляват до 830 к.с., за да може да се управлява.

Но стига толкова спомени, те са си мои и това изживяване ще остане незабравимо. Връщам се към него, за да обясня тръпките, които ме побиха от двете минути в YouTube от първата пистова поява на новото творение на Златков и Prospeed. Казва се Audi S1 Pikes Peak by Prospeed.

Prospeed

Защо носи името на прословутото планинско изкачване към облаците в Колорадо? Това е риторичен въпрос, вижте само тези спойлери и крила отпред и отзад, за да си отговорите сами на този въпрос.

Няма как да не го попитам дали планира наистина да тества този звяр в „Пайск Пийк”. Отговорът е уклончив, но все пак не изключи тази възможност.

Може би някой ден, ако преценя, че сме достатъчно подготвени.”

Иначе автомобилът, какъвто в България спокойно мога да заявя, че няма, е плод на над 5 годишен труд на екипа. Златков разказва, че това е напълно нов автомобил, много подобен на старата му бегачка за планинските надпревари, но с изчистени всички нейни недостатъци.

Автомобилът следва силуета на емблематичния S1 Pikes Peak, с който Валтер Рьол печели „Изкачването към облаците” през 1985 г. Златков казва, че това не е реплика, защото екипът му е добавил много нови компоненти, но най-важното – автомобилът е разработен спрямо настоящите условия, аеродинамиката е различна, центърът на тежестта, височината… Просто общото впечатление е като да гледаме оригинала (предното крило е особено издаващо), но реално това е коренно различен автомобил. Все пак тогава цялото 20-километрово трасе е макадамово, а днес – асфалтово.

Prospeed

Златков е много обнадежден от първата обратна връзка от автомобила. Сега за екипа предстоят тестове на „Серес”, където трябва да се уточни управляемостта, защото високата мощност не значи задължително скорост и ниско време в манша. В Гърция ще се търси скорост в завоите. След това, в мига, в който Ники усети, че е готов, ще се търси първият възможен старт от Европейския планински шампионат, за да тества автомобила в реални бойни условия. А през 2024 г. ще се гони пълна програма в Европа.

Болната тема за участието му в България… Той иска и би участвал в кръгове от планинския шампионат, но за целта федерацията трябва да му размрази лиценза. Това, обаче, не зависи от него.

И ето малко сол и пипер към нашия разказ. В момента Prospeed използва двигателя и скоростната кутия от старата бегачка, който е с 830 к.с. и над 760 Нм въртящ момент. Това вкарано в купе, тежащо 980 кг без пилота, готово за старт!

Работи се по нов двигател, със същата концепция на блока, но с около 10 кг по-ниско тегло. Няма да се търси по-висока мощност, защото от него може да се изкарат вероятно и 1000 к.с., но това, както вече уточнихме, не значи задължително по-добро време, дори напротив.

А какво ще стане със стария автомобил? Той ще си върне двигателя и скоростната кутия, но ще бъде преработен за рали и в някакъв момент (не по-рано от следващата година) Ники ще се пусне в рали спринтове с него.

планинско Audi S1 Pikes Peak by Prospeed Prospeed Motorsport Ники Златков