Новата Series 5 на BMW е по-елегантна от всякога

За пръв път изцяло електрическа версия, меки хибриди, плъг-ин хибриди, дизел и бензин, новата „петица” предлага от пиле мляко

BMW Серия 5 2023

BMW

Н овата Серия 5 (в електрическия й вариант) нашата медия имаше възможността да види на живо на 20 май, на езерото Комо, когато се провеждаше Конкурсът за елегантност. Там баварците бяха организирали т. нар. closed room – представяне на модела пред журналисти, на с подписана декларация за конфиденциалност и оставен на входа телефон. Това ни даде възможност да се убедим, че на живо „петицата” изглежда по-елегантна от всякога. Може би с изключение на агресивните въздухоотвори в предната броня, които може да отиват на моделите с конвенционално задвижване, но не и на електрическите версии. Други забележки нямам, само суперлативи, профилът и задницата изглеждат страхотна, както и интериорът.

В сравнение с предишния модел дължината е увеличена с 97 мм до 5060 мм, широчината с 32 мм до 1900 мм и височината с 36 мм до 1515 мм. Междуосието е удължено с 20 милиметра до 2995 милиметра.  

 BMW i5 M60 xDrive

BMW

BMW i5 M60 xDrive

В предната част доминира една модерна интерпретация на типичните за марката двойни фарове и BMW бъбрековидна решетка. Почти вертикални LED елементи осигуряват мигачите и дневните светлини. Изпъкналата напред BMW бъбрековидна решетка се отличава с широка рамка, а като опция и с контурното осветление BMW Iconic Glow.

BMW

Отстрани атлетичното тяло на автомобила се оформя от високата линия, вградените дръжки на вратите и щампованата цифра 5 в основата на задните колони са други характерни елементи. Динамично издължените пропорции завършват в мощна задна част. Тесните, разделени от хромирана лайстна задни светлини осигуряват изразителна интерпретация на типичната за марката L-образна форма.

BMW

Кокпитът на новата Серия 5 се отличава със сведени до минимум бутони и превключватели. Това става възможно благодарение на последователната дигитализация. BMW Curved Display е съставен от 12,3-инчов информационен дисплей и 14,9-инчов контролен дисплей. По нов начин са оформени скосеният в долната част волан, както и селекторът на трансмисията на средната конзола. Друг акцент е опционалният BMW Interaction Bar. Ефектният функционален елемент със задно осветяване и кристална повърхност преминава по цялата широчина на арматурното табло до тапицериите на вратите и включва чувствителни на допир полета за управление. Селекторът на iDrive може също да е кристален, а интерес предизвиква самото оформление на контролния панел между седалките. „Петицата” е първият сериен модел на марката, който е с изцяло веган оборудване на интериора.

BMW

Напълно електрическото BMW i5 е оборудвано с всеобхватно модернизирана технология BMW eDrive от пето поколение и ще бъде въведено на пазара в два варианта. Върховият модел е BMW i5 M60 xDrive е с мощност 601 к.с. и 820 Нм. Тези цифри гарантират ускорение до 100 км/ за 3,8 секунди, максималната му скорост е ограничена до 230 км/ч. Освен това ще се предлага и BMW i5 eDrive40 с 340 к.с. и 430 Нм. BMW i5 eDrive40 ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,0 секунди, максималната му скорост е 193 км/ч.

Разположената компактно в дъното на автомобила високоволтова батерия е с капацитет от 81,2 kWh. Топлинна помпа подгрява и охлажда интериора, задвижването и високоволтовата батерия. Пробегът на BMW i5 M60 xDrive е в диапазона 455 – 516 км (WLTP), а на BMW i5 eDrive40 - 477 – 582 кв. С новата функция MAX RANGE при нужда пробегът може да бъде увеличен с до 25 % чрез ограничаване на мощността и скоростта, както и деактивиране на функциите за комфорт.

BMW i5 серийно позволява зареждане с променлив ток с мощност до 11 kW и опционално с до 22 kW. Зареждането с прав ток е възможно с мощност до 205 kW. Така нивото на заряд на батерията на BMW i5 може за 30 минути да се увеличи от 10 до 80%.

 BMW Серия 5 2023

BMW

BMW Серия 5 2023

В зависимост от пазара ще се предлагат и бензинови и дизелови задвижвания от най-новото поколение на двигателите на. Всички те вече са оборудвани с 48-волтова технология Mild-Hybrid и серийно са комбинирани с нова 8-степенна трансмисия Steptronic Sport.

В Европа при въвеждането на пазара ще се предлагат 4-цилиндровите модели BMW 520i Седан с 208 к.с., както и BMW 520d Седан (със задно и 4х4) със 197 к.с.

Извън Европа ще се предлагат и други бензинови двигатели с 4 и 6 цилиндъра. През пролетта на 2024 г. моделната гама ще бъде допълнена с два варианта с Plug-in хибридни задвижвания от най-ново поколение. От 2024 г. за BMW Серия 5 Седан ще се предлага и нов редови шестцилиндров двигател. Също така през 2024 г. ще бъде представен и още един вариант на BMW i5 с електрическо задвижване на четирите колела.

Въвеждането на пазара на новото BMW Серия 5 Седан стартира през октомври 2023 г.

BMW BMW Series 5 BMW Серия 5