Шумът на парите: майка и син се съдят за наследството на Джани Аниели

Съдебната драма поставя на карта собствеността върху Ferrari и Stellantis

Джани Аниели

, Getty

Джани Аниели по време на представянето на болида F399 на Скудерията за сезон 1999.

С ъдът в Торино има нелеката задача да отсъди по дело за наследството на емблематичния Джани Аниели, а двете страни по делото са дъщеря му и три от децата й.

Маргерита, дъщеря на Джани Аниели, наследи 1,2 млрд. евро, но сега съди три от осемте си деца, включително най-големия, Джон Елкан, председател на Ferrari и Stellantis.

Делото, което изкарва на показа разправиите в едно от най-влиятелните индустриални фамилии в Италия, е заведено от Маргерита, която се опитва да обезсили подписани от нея споразумения, разказва Autoblog. След смъртта на баща й, Джани Аниели, Маргерита подписва документи за споразумение. Целта й е да обезсили тези споразумения с първите й три деца, за да може да облагодетелства другите си пет деца от втория си брак.

Ако съдът в Торино отсъди в нейна полза, Маргерита (67), единственият жив пряк наследник на Джани Аниели, може да предяви иск за половината от имота на майка си. Но най-важното: може да поиска дял от бизнеса на Елкан.

Спорът произтича от споразумение по наследството на бащата на Маргарита, което е познато като "Geneva pacts". Маргерита, артист и филантроп, подписва споразумението през 2004 г., година след смъртта на баща си, когато Fiat е на прага на банкрут.

 Джон Елкан по време на предсезонните тестове на Ferrari на пистата "Каталуня", 2019 г.

Getty

Джон Елкан по време на предсезонните тестове на Ferrari на пистата "Каталуня", 2019 г.

Първият пакт присъжда на Маргерита имущество, творби на изкуството и други ликвидни активи от имението на Джани. Срещу това тя се отказва от претенции и бъдещо влияние в компанията Dicembre, ключова част от структурата за собственост върху Exor, холдинговата компания на фамилия Аниели.

Пактовете бетонират позицията на Джон Елкан (47) като избра наследник от Джани Аниели и вадят майката на Елкан от уравнението.

Вторият пакт покрива въпросите за имението на майката на Маргерита, Марела, която умира през 2019 г.

Марела прехвърля дела си в Dicembre на своите трима внука, Джон, Лапо и Жиневра, от първия брак на Маргарита с журналиста Ален Елкан.

Маргерита иска споразуменията да бъдат анулирани, за да може да осигури децата си от втория си брак с Серж Де Пахлен. Тя твърди, че след смъртта на баща й е открито недекларирано богатство, върху което тя има право наравно с другите членове на семейството.

Това дело е заведено преди три години. То е последното от серия съдебни битки, разделени между Швейцария и Италия през последните 15 години.

Адвокатите на Маргерита твърдят, че "Geneva pacts" трябва да се обявят за нищожни, защото са били подписани в имението на майка Марела, което е в Швейцария и към което те имат претенции. Италианските закони забраняват подобни споразумения по наследство.

Адвокатите твърдят, че Маргерита е прекарвала не повече от 4 месеца годишно в имението в Швейцария, затова няма швейцарско гражданство.

От лагера на Елкан поддържат тезата, че швейцарските и италианските власти за потвърдили швейцарското жителство на Марела Аниели, когато тя умира през 2019 г.

След като баба му Марела умира, Джон Елкат се сдобива с 60% дял в холдинга Dicembre, докато брат му и сестра му държат по 20%.

Източници до тримата Елкан твърдят, че няма законова норма, която да отрече прехвърлянето на акции в Dicembre към тримата.

Присъдата се очаква да бъде произнесена това лято, но едва ли ще сложи край на сагата.

Джани Аниели Джон Елкан Съдът на ЕС дело любопитно електромобили Маргерита Аниели семейство Аниели Торино