Кен Окуяма направи бижу за малцина, готови да платят милиони за него

Японският дизайнер представи Kode61 Birdcage на поляните около Вила д’Есте, готви лимитирана серия

Kode61 Birdcage

, CarMarket.bg

Kode61 Birdcage

Конкурс за елегантност във Вила д’Есте, Комо

Дизайнерът Кен Окуяма (доста авангарден, меко казано, като визия японец) бе в градините на Вила д’Eсте през изминалия уикенд. И в това нямаше нищо странно, тъй като той представи своя Kode61 Birdcage в категория „Прототипи” по време на Конкурса за елегантност.

Kode61 Birdcage черпи вдъхновени от състезателния емблематичен модел Maserati Tipo 61, произвеждан между 1959 и 1961. Другото вдъхновение идва от Maserati Birdcage 75th concept от 2005 г.

Тази заигравка с част от емблематичните италиански икони не е случайна. Окуяма е бивш дизайнер на Pininfarina, компанията, която изгради репутацията си, творейки върху едно от най-големите имена въобще – Ferrari. Японецът е геният зад създаването на Ferrari Enzo, а също и един от лидерите, следял процеса при появата на Ferrari P4/5, 599 и Maserati Quattroporte.

Новото му изпълнение е без покрив и челно стъкло, оставяйки двуместната кабина напълно незащитена. Този автомобил едва ли някога ще бъде каран, той е направен за колекционерите. Японецът каза, че ще произведе лимитирана серия от него. Спокойно може да предположим, че бройката ще струва няколко милиона. През лятото на 2016 г. Флойд Мейуедър купи kode 57, дело на Окуяма, за $2,5 млн.

Оформлението на интериора контрастира на фона на настоящите тенденции в автомобилостроенето. Ретро оформеното арматурно табло е с много блестящи елементи, трансмисията е механична, приборното табло е аналогово, а пред пътника има екран. Никаква друга информация за модела няма. Но огромният въздухозаборник опред предполага, че задвижването на Kode61 Birdcage се осигурява от двигател с вътрешно горене.

Kode61 Birdcage Кен Окуяма Конкурс за елегантност Конкурс за елегантност Вила Д'Есте