Прецедент: на Конкурса за елегантност във Вила д’Есте имаше китайски автомобил

По-бърз от Chiron, китайският S9 ще стане най-скъпият и бърз китайски автомобил, ако Hongqi реши да го произвежда в Китай. Ясно е, че предварителният план за производство в Европа няма да се случи

Hongqi S9

CarMarket.bg

М инаха четири дни след края на Конкурса за елегантност на бреговете на езерото Комо, но емоциите са толкова силни, че ме карат отново да погледна към Вила д’Есте, където за пръв път в конкурсната програма бе изложен и китайски автомобил.

В категория „Прототипи” бе изложен Hongqi S9, точно между Bugatti Mistral и Kode61 Birdcage. Китайски автомобил да намери място в градините на Вила д‘Есте заслужава адмирации. Макар китайското в него да няма нищо общо с дизайна, заради което той имаше място в Конкурса за елегантност. За това е „виновен” Валтер де Силва, някогашният главен дизайнер на Volkswagen Group.

Предварителните заявки бяха този суперавтомобил да започне да се произвежда и продава още тази година, за което бяха наети топ играчи в индустрията: бивш изпълнителен директор на Ferrari Амедео Фелиса, бивш шеф на BMW и Maserati Роберто Федели, бивш бос на Lamborghini Паоло Габриели. Всички те се разбягаха (кой по-рано, кой по-късно), след като стана ясно, че начинанието на Silk-FAW няма да се осъществи. Поне не в предварителния му план да произвежда S9 в Емилия-Романя.

CarMarket.bg

Да се надяваме, че Hongqi ще даде шанс на S9 и ще го произвежда в Китай, защото това ще е голям имидж. Трябва да стане най-мощният, най-бърз и най-скъп автомобил на китайската автомобилна промишленост. За момента такова потвърждение от „Червено знаме” няма.

Иначе S9 е с 1400 к.с. от V8 и два електромобила, които ускоряват до 100 км/ч за под 2 секунди. Във Вила д’Eсте моделът обаче е бил само с V8. Но това са подробности. Дано се намерят пари, за да видим 100-ина щастливи клиенти на този специален модел, а не да остане в забвение и да се появява от време на време на някое подобно събитие.

Hongqi Hongqi S9 Конкурс за елегантност Конкурс за елегантност Вила Д'Есте