Седмицата: грандиозните електрически планове на германските марки

Kia показа дългоочаквания си голям флагман, Dacia Jogger стана Кола на 2023 г. в България

колаж обзор 19 март 2023

CarMarket.bg

П оследната седмица преди настъпването на астрономическата пролет премина като цяло под знака на германските концерни и марки, които дадоха големите си годишни пресконференции.

И обявиха грандиозни планове, в които, напълно очаквано, електрификацията доминираше. Това донякъде контрастира от отчаяната битка, водена от правителството на страната за частична амнистия на двигателя с вътрешно горене в новите коли от 2035 г.

Volkswagen Group ще инвестира колосалните 180 милиарда в следващите 5 години, като 125 млрд. от тях ще отидат за електрификация.

Марката VW показа концепцията ID.2all, който ще видим като сериен модел през 2025 г. Някои го определят като “електрическия Golf”, предвид казаното от компанията, че вътрешното пространство е като при бестселъра.

Но на този етап новината е друга - това е първият електромобил на VW за 25 хиляди евро (стартовата цена ще е по-ниска). Ценово обещание, дадено преди години. Има и друга новина - ще има и ID.1, който ще струва около и под 20 хил. евро.

По марки във VW - Audi ще извади цели 20 нови модела до 2025 г. Половината от тях ще са електрически.

Skoda навлезе в много важна година, в която ще замени Superb и Kodiaq, като новите модела ще са изцяло от ново поколение. Ще има и други новости от чешката компания.

BMW показа под покривало следващата 5-Series. Тук ще има пълна палитра - е-модел, “плъг-ин” и “мек” хибрид. Като седан и Touring.

Нещо очаквано - баварската марка отчете по-малко продажби, но по-голяма печалба с цели 50 процента.

Цели три нови и интересни коли пък ще видят посетителите на Concorso d’Eleganza Villa d’Este на езерото Комо в Италия. Събитие, спонсорирано от BMW.

Mercedes представи новости в гамата си - леки промени по GLA и GLB, както и новият GLC Coupe.

Kia извади първите снимки и обяви информация за новия си флагман, който, разбира се, е SUV  - EV9. Той впечатлява с технологии, а положителен е фактът, че производственият модел прилича много на концепцията.

За първи път от десетилетия Ferrari лансира модел с мек покрив - Roma Spider.

А първият електрически турски автомобил се радва на огромен успех, независимо от високите си цени.

Новината в България бе обяните резултати в конкурса Автомобил на годината 2023. Голямата награда отиде за Dacia Jogger. В линка по-долу можете да видите всички призьори.

обзор на седмицата кола на годината Кола на годината в България Dacia Jogger BMW BMW 5 Series Volkswagen Group Audi Porsche Skoda Mercedes-Benz Германия Kia EV9