Атака от Audi: 20 нови модела до 2025 г., половината - електрически

Марката отчита търсене с над 40 процента на нейните EV на годишна база

Audi Q8 e tron quattro

, Audi

Audi Q8 e-tron quattro

Audi ще пусне 20 нови автомобила до 2025 г., половината от които електрически, обяви изпълнителният директор Маркус Дюсман на годишната пресконференция на компанията.

Тя планира да не чака 2035 г., а още от 2026 г. да продава нови модели само с нулеви емисии. От 2033 г. изцяло да спре ДВГ.

Поехме курса да преминем на 100% електричество. До 2027 г. се стремим да предложим изцяло електрическо превозно средство във всеки основен сегмент“, заяви босът.

Офанзивата ще започне с Audi Q6 E-tron, за който е потвърдено, че ще бъде представен в края на годината. Той е първият автомобил на бранда, който използва универсалната PPE платформа. И първият EV, произведен в завода на Audi в Инголщат.

Беше потвърдено и базово EV, което ще стои под Audi Q4 E-tron и ще бъде с размерите на Audi A3. Фирмата се стреми да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г. и в производството.

Продажбите на изцяло електрически модели се увеличиха с 44% на годишна база. Голямото търсене на нашите модели Audi Q4 E-tron, Audi E-tron GT и Audi E-tron потвърждава, че сме на прав път към е-мобилността“, така той отчете 2022 г.

Същото, по отношение на интереса към EV, наблюдва и от началото на годината:

Търсенето остава високо. През януари и февруари 2023 г. нашите продажби на изцяло електрически автомобили в световен мащаб са нараснали с почти 40% в сравнение със същите месеци на миналата година.”

Февруари отбеляза пускането на пазара на Q8 E-tron в повечето европейски страни. За луксозния автомобил има 20 хиляди поръчки, коментира Дюсман.

електрически автомобили продажби Маркус Дюсман Audi