Изключително важна и натоварена година очаква Skoda

Второто полугодие ще е особено важно и напрегнато, защото тогава ще бъдат лансирани новите Superb и Kodiaq

Пламен Георгиев,
Skoda family

Skoda

Skoda Superb и Kodiaq ще сменят поколенията през втората половина на 2023 г. Първо внимание обръщаме на бестселъра Kodiaq. Голямата новост тук идва под формата на факта, че новото поколение ще ляга на обновената платформа MQB. Другото сигурно е, че моделът няма да бъде подминат от тенденцията за електрификация, като очакваме в гамата да се появи плъг-ин хибридна версия. Очаква се тази конфигурация да разчита на 1,5-литров турбо мотор.

За Superb информацията е повече. Очакваме моделът да се унифицира с Volkswagen Passat и производството му да се изнесе от Чехия в посока Словакия, където се произвежда Passat. Измененията в дизайна на Superb се очаква да са еволюционни, като екстериорът трябва да е изпълнен в стила на настоящата Octavia. Очаква се също така механичната скоростта кутия да изчезне.

Skoda Octavia е на пазара от 2019 г., затова моделът предстои да бъде обновен, но през 2024 г. Не се очакват сериозни технически промени. По-скоро ще бъде пипано по дизайна, вероятно ще се предложат някоя и друга технология.

В средносрочен план от Skoda очакваме три електромобила до 2026 г. Elroq ще е басовата е-кола, която ще замести Citigo-e iV. Концепцията Vision 7S е предвестник на 7-местен SUV. За третия в момента не се знае почти нищо.

Skoda представи и финансовите си резултати. През миналата година компанията е доставила 731 300 автомобила, с цели 16,7% по-малко спрямо година по-рано. Най-големият пазар е Германия (134 300), следван от Чехия (71 200) и Индия (51 900).

Най-продаваният модел остава Octavia със 141 100 бройка, докато Kamiq е втори с 96 300, Kodiaq е трети с 94 500 продажби. Много малко по-назад е Fabia с продадени 92 700 автомобила.

Skoda Skoda Kodiaq Skoda Superb