Под покривало: новата BMW 5-Series излиза като EV и хибрид

Освен пълната електрическа версия, ще има “меки” и “плъг-ин” задвижвания. Премиерата ще е през октомври

BMW 5 Series

BMW

П од покривалото на тази снимка светят фаровете на новия BMW 5-Series, който ще дебютира през октомври тази година.

Това е първата официална илюстрация на един от най-важните модели в гамата на баварците. Нататък знаете какво следва - “на час по лъжичка”.

Сега компанията казва, че новата “петица” ще бъде лансирана като напълно електрически модел (i5), а също така “плъг-ин” хибрид и “мек” хибрид с 48-волтова технология към бензинови и дизелови мотори.

Ще се предлага във варианти седан и комби (туринг), като първият вариант получава версия Performance от BMW M за пълната “електричка”.

Илюстрацията изобразява BMW i5 седан, а светлините са LED. Можем също да видим очертанията на голямата бъбрековидна решетка и традиционния силует на автомобила. По-практичният i5 Touring ще последва през 2024 г.

Моделът бе загатнат по време на годишната пресконференция на BMW Group. Босът Оливер Ципсе потвърди, че „напълно електрически модел Performance от BMW M GmbH ще бъде включен в новата гама BMW 5-Series седан“.

Ципсе обясни, че i4 M50 е „най-продаваният модел BMW M в света през 2022 г.“, което накарало компанията да се реши в полза на подобно предложение в по-големия i5.

BMW M5 не беше споменат на брифинга, но последните информации сочат, че ще използва “плъг-ин” хибридно задвижване.

Като оставим настрана напълно електрическите модели, компанията също така разкри повече информация за останалите възможности, а те никак не са за пренебрегване.

Гамата от задвижващи агрегати ще включва бензинови и дизелови опции с 48-волтова “мека” хибридна технология, заедно с “плъгините”, така клиентите наистина ще имат голям избор.

Интериорът на новото поколение ще включва BMW Curved Display, работещ на Linux-базирана BMW Operating System 8.5. Може да се предположи, че гамата на 5-Series ще получи актуализация на базираната на Android OS 9.0 в близко бъдеще.

BMW 5-Series седан ще се произвежда в завода, от който излизат 7-Series, 8-Series и iX. Същият завод ще произвежда също електродвигателите и батериите за i5. BMW е произвела повече от 10 милиона бройки от 5-Series от дебюта на първото поколение през 1972 г.

Оливер Ципсе BMW 5 Series BMW i5 BMW