Kia EV9 дебютира с концептуален дизайн, огромен и модерен интериор

Електрическият модел предлага три реда седалки, като вторият може да се завърти на 180 градуса и да застане с лице към третия ред седалки

Пламен Георгиев,

Е лектрическите кросоувъри стават все повече и повече, като общото между всички тях са двата реда седалки. Макар да има няколко изключения, включително Rivian R1S и Tesla Model X, големите електромобили с три реда седалки са изключително рядко нещо на пазара.

Но Kia EV9 отваря вратите си към гигантския си интериор, в който има именно три реда седалки. Нещо повече, вторият ред може да се завърти на 180 градуса като в микробус!

Флагманът на марката бе предхождан от концепция през 2021 г. Това е другият впечатляващ факт за този модел: неговият дизайн е изключително близо на този на концептуалния. Виждаме един много дързък външен облик, който доразвива дизайнерската философия Opposites United и наподобява електрическия Telluride.

Kia

Отпред виждаме „дигитален тигров нос” с вертикални фарове и силно издължените дневни светлини. Виждаме също широк долен въздухозаборник. Профилът е гледната точка, която е най-атрактивен с атрактивния микс от меки и остри линии. Ръбатите калници и колесни арки привличат вниманието, но пък се открояват и малките детайли като скритите дръжки на вратите, черните колони и „плаващият” покрив. Виждаме още атрактивни джанти, както и линия, която рязко се изкачва нагоре при С-колоните.

Kia

В интериора, както вече се разбра, ще има три реда седалки, като моделът ще се предлага в 6- и 7-местни конфигурации. Пред водача и предния пътник е разположен „плаващо панорамна арматурно табло. Приборното табло и инфотейнмънт системата са обединени в едно цяло, но съставено от два 12,3-инчови дисплея. Воланът е с доста странен захват, има и допълнителен 5-инчов сензорен дисплей, вероятно за климатичната система.

Kia

За съжаление за момента Kia не разкрива нищо откъм технология, ще ни дава на час по лъжичка, за да държи „огъня”. Знае се само, че моделът стъпва на Electric Global Modular Platform (E-GMP). Повече по-късно този месец. Иначе моделът няма да се продава само в Америка, а към края на годината би трябвало да го видим и в Европа.

Kia EV9 Kia