Това е първият бюджетен електромобил на Volkswagen

ID.2 излиза на пазара през 2025 г. Цената ще започва от под 25 хиляди евро. Пробегът е до 450 км

Volkswagen ID 2all

, Volkswagen

Volkswagen ID. 2all

Volkswagen показа концепцията ID.2all - малък автомобил, който е много близо до серийното производство и ще изглежда така, когато излезе по пътищата през 2025 г.

Компанията официално казва, че цената ще тръгва от под 25 хиляди евро. Така отбелязваме първия бюджетен електромобил на VW. Нещо, за което слушахме още преди години от предишния бос на концерна Херберт Дийс.

ID.2all (ID.2 серийно най-вероятно) е един от десетте EV, които производителят планира да пусне до 2026 г.

Volkswagen

Volkswagen казва, че ID.2all ще бъде просторен като Golf, но достъпен като Polo. Той бъде базиран на еволюиралата платформа MEB Entry и ще стане първият ID модел с предно задвижване.

Размерите са 4050 мм дължина, 1812 мм широчина, 1530 мм височина, 2600 мм междуосие. По-къс е от Golf, но имат сходни бази. Товарното пространство е между 490 и 1330 литра, съответно за багажника и при сгъване на задните седалки.

Volkswagen

Горните числа звучат много оптимистично.

Концепцията разполага с електрически мотор с мощност 226 к.с., който може да ускори електромобила до 100 км/ч за по-малко от седем секунди. Максималната скорост е 160 км/ч, а пробегът - до 450 км по WLTP.

Volkswagen

Дизайнът на автомобила е типичен за марката, тук изненада няма. Особено що се отнася до оформлението на предницата.

Задната част може би няма да се хареса всички. Най-вече заради светлините, като бронята е с подчертан черен дифузьор.

Вътре ID.2all въвежда и нов облик. Имаме 12,9-инчов сензорен екран за информационно-развлекателната система. Под екрана личи нов HVAC контролен панел с осветени бутони, докато контролен бутон в централната конзола управлява менютата.

Volkswagen

В средата на новата система за климатизация има контролер за управление на силата на звука, предвид оплакванията за липсата на физически бутони в е-моделите на марката. Воланът също е нов и с опростени функции.

Тази година Volkswagen ще пусне новия ID.3, ID.Buzz дълга база и ID.7. Готви компактен електрически SUV през 2026 г., а също така потвърди, че работи върху EV с начална цена под 20 000 евро - вероятно ID.1.

Volkswagen ID.2 Volkswagen I.D. Volkswagen