Колко често трябва да се сменяват чистачките

Какъв е експлоатационният им живот и кои ще издържат по-дълго, ето какво казват експертите по темата

чистачки

iStock

Ч истачките са един от най-популярните консумативи в автомобила, който трябва да се сменя веднъж годишно (пролет или есен), но нека сме честни, всичко го правим, когато вече се износят, когато гумените пера започват да оставят след себе си ивици и да размазват мръсотия по стъклото.

Какъв е експлоатационният живот на чистачките?

Средно - около 1,5 години. Никой производител обаче не може да ви каже точния брой години, през които чистачките ще изпълняват правилно задачата си да почистват предното стъкло.

Главно защото животът на чистачките зависи от много фактори, най-вече от условията, в които се ползва автомобила: дали вали често, дали се шофира в голям мегаполис или малък град, колко често се шофира, в гараж или навън е паркиран автомобилът и др.

Колко често трябва да сменяте чистачките на автомобила си?

Производителите се стараят да избягват ненужни уточнения върху опаковката и в инструкциите за перата на чистачките, като най-често просто уверяват клиентите за дългия живот на продукта или илюстрират обещания с необвързващи звездички или други символи. Максимумът, който може да се види на опаковка, е срокът на годност на частта. Тя е до 36 месеца.

Как да разберете кога е време да смените предните чистачки?

Основният признак за износване е добре известен на всеки шофьор – чисто и просто спират да почистват. По време на работата им върху стъклото остават ивици или непокрити замърсени участъци.

Има обаче и други симптоми, които ще кажат на водача за необходимостта от подмяна на тези консумативи. Например, чистачката започва да работи твърде шумно и се движи рязко по повърхността на стъклото.

Проблеми с почистването на стъклото възникват, ако гумените пера на чистачките на предното стъкло са повредени. По тях може да се появят разкъсвания, да липсват фрагменти или закрепването им да отслабне.

Как да удължим живота на чистачките на предното стъкло?

Срокът на експлоатация и качеството на работа на всички видове чистачки, дори и на най-скъпите и модерни, всъщност може е приблизително еднакъв; всеки шофьор може да го удължи с помощта на проста редовна поддръжка и малки трикове.

Например, от време на време почиствайте гумените пера от мръсотия. За да направите това, първо трябва да избършете перото с влажна кърпа или парцал, а след това със слаб оцетен разтвор.

През зимата не трябва да се опитвате да вдигате замръзналите пера от стъклото. Рискът от скъсването им е твърде голям. Най-добре е да размразите стъклото. За да предотвратите замръзването им върху стъклото, когато оставяте колата на паркинг и прогнозата е за сняг, по-добре е да ги вдигнете в така нареченото сервизно положение и да ги почистите от лед преди потегляне.

Кои чистачки издържат по-дълго?

Има три вида чистачки. Най-простите и достъпни са рамковите. Те са по-обемисти, по-шумни, не изглеждат толкова представителни като другите и могат да станат много корави през зимата, губейки гъвкавост и почиствайки предното стъкло по-зле.
Безрамковите са по-компактни, по-леки, по-рационализирани, изглеждат по-добре, често работят по-добре, не замръзват, но са по-скъпи от рамковите.

Хибридните са комбинация от първите два варианта. Те съчетават донякъде опростен дизайн на рамката, скрит в пластмасова кутия. Този тип е най-аеродинамичният. Хибридните чистачки прилепват добре към стъклото и превъзхождат другите по отношение на ефективността, но цената им е още по-висока.

чистачки полезно съвети