Защо не трябва да се пие вода от стара бутилка в автомобила

Шофьорите често забравят водата в колата си за няколко дни през лятото, отпиването от нея след това не е удачен вариант

бутилка вода автомобилен интериор

iStock

В разгара на лятото всеки шофьор държи бутилка вода в колата. Често може да оставим бутилката няколко дни и, макар че след това тя е много гореща, някои решават да отпият от нея, за да утолят жаждата си, ако са забравили да носят със себе си друга, нова бутилка. Но топлата вода не е такъв проблем, проблемът е друг.

Колонии от бактерии

Случва се след ден, прекаран на слънце, интериорът на автомобила да се загрее до много високи температури. Това налага отваряне на вратите и включване на вентилатора на максимална скорост, за да раздвижите въздуха и да изкарате стария от интериора.

Бутилка вода, оставена в купето, е нагрята максимално. Макар и супер гореща, на пръв поглед няма опасност от тази вода. Но при пиене в нея попадат микроорганизми. Да не говорим, ако от една и съща бутилка пият няколко човека, макар те и от едно семейство.

Така в бутилката започват да се размножават редица бактерии, вируси и патогени на чревни инфекции. Най-често техните колонии се натрупват под капачката. Резултатът може да е неприятен.

Химически вещества

Но бактериите не са единствената опасност от оставянето на бутилка с вода в колата. При нагряване до 40-50 градуса пластмасовата бутилка започва да отделя вредни химикали.

При стайна температура битовата пластмаса е безвредна, но при горещина реакцията на химическо окисление се засилва и във водата навлизат химични елементи - бисфенол А и фталати. Техният ефект върху тялото не е толкова мимолетен, колкото при инфекциите, а по-упорит.

вода бутилка с вода автомобилен интериор полезно съвети