Лекарски съвети как да охладим колата в летните жеги, за да опазим здравето

Резките разлики в температурата са опасни

климатик климатична система

iStock

Л етните горещини са в своя разгар и климатиците в автомобилите работят на пълни обороти. Лекарите обаче призовават към по-голямо внимание, защото прекомерните разлики в температурата са опасни за здравето, съобщава Auto.Mail.Ru.

Седенето срещу твърде силна и студена въздушна струя също може да е вредно дори и да е за кратко време, казва терапевтът Юлия Валеева. Тя дава няколко препоръки как правилно да охладим колата в летните жеги, за да намалим риска за здравето и да увеличим комфорта.

Ако колата е стояла на слънце и е силно нагрята, не е добра идея веднага да се сяда вътре и да се пуска климатикът. Вместо това е по-добре първо да проветрим купето. Най-бързо това става с отваряне на вратите за 2-3 минути.

След това е препоръчително да не пускаме климатика веднага на най-мощната степен. По-разумно е да го настроим на средна температура и постепенно да я намаляваме до желаната степен на студено в продължение на няколко минути.

Валеева казва, че ако външната температура е 30-35 градуса по Целзий, първо трябва да настроим климатика на не повече от 5-10 градуса по-ниско. Когато тялото свикне с тази разлика, след няколко минути, може да температурата да бъде намалена още малко.

Препоръчително е да не се прави твърде голяма разлика между вътрешната и външната температура. Това може да увеличи риска от настинка, а и е опасно при повторната внезапна смяна на температурата, например когато излезем от купе с 18 градуса на силно нагрятата улица с над 35 градуса.

Валеева казва, че студеният въздушен поток трябва да бъде насочен равномерно покрай тялото. Не е добре той да бъде насочван директно към лицето и краката, тъй като това ще доведе до твърде рязко охлаждане на тялото.

И накрая, когато климатикът работи, прозорците трябва да са затворени. По този начин няма да има друг източник на течение и ще е по-лесно за климатика да поддържа температурата.

коли автомобили климатик