Tesla се размина с целта си, но все пак постави рекорд

Компанията е продала 1,3 милиона коли за миналата година, планираше да бъдат 1,4 млн.

,
Tesla зарядни станции

iStock

Tesla обяви, че е продала рекордните 1,3 милиона електромобила през изминалата година. Тя се размина с голямата си цел от 1,4 млн. и 50 процента ръст спрямо 2021 г., когато бяха пласирани 936 000. Сега нарастването е с 40%.

Но все пак постижението е впечатляващо, като се има предвид, че най-големият завод на Tesla - в Китай, не работи или работи с ограничен капацитет за около 70 дни заради мерките срещу COVID-19 в страната.

През изминалата година компанията не пусна на пазара нито един нов модел, но в това отношение 2023 г. вероятно ще донесе добри новини за феновете на бранда, тъй като се очакват поне две премиери.

Tesla поставя рекорд за доставки в последното тримесечие с 405 278 в цял свят. Предишното върхово постижение бе поставено в предходния период - 343 830. Това показва, че когато няма външни фактори като проблеми компанията на Илон Мъск върви нагоре.

Това е така, тъй като има огромно търсене, подпомогнато и от субсидиите на някои пазари.

Анализатори отбелязват, че Tesla e в добро здраве, въпреки усилията на Илон Мъск за обратното. Той продаде акции, за да финансира покупката си на Туитър, а пазарната капитализация на автомобилния бранд се срина с цели 60 процента. Срещу него текат и дела от акционери заради това, че отвлича вниманието си от Tesla и не я управлява адекватно.

Според "Индекса на милиардерите на Блумбърг" Илон Мъск е изгубил безпрецедентните 200 милиарда долара от ноември 2021 г. насам, предаде ДПА. Сега състоянието му се оценява на 137 милиарда долара, а преди 14 месеца то е било 340 милиарда долара. Това му коства и позицията на най-богат мъж в света.

продажби Илон Мъск Tesla