Tesla Model Y е отличник в Европа, но Peugeot 208 вероятно ще оглави крайното класиране

Макар електрическият Tesla Model Y да е най-продаваният автомобил през ноември, конвенционалното задвижване си остава предпочитан избор на европейците

Пламен Георгиев,
Tesla Berlin Model Y

Getty images

Tesla може и да загуби около 70% от пазарната си капитализация през 2022 г., но компанията продължава да демонстрира отлични резултати на пазара. Едно от доказателствата за това е фактът, че Model Y стана най-продаваният автомобил през ноември в Европа. Това става за втори път тази година, след като през септември електрическият кросоувър отново бе най-продаван в ЕС.

През ноември Tesla е реализирала в Европа 19 144 броя от Model Y, което е с 260% над постижението през същия месец на 2021 г. Този резултат позволи на електромобила да изпревари Dacia Sandero и Toyota Yaris, реализирани в тираж съответно 18 746 и 17 309.

Анализаторите очакват, че декември ще е още по-добър за Tesla, която от началото на месеца е реализирала само 5000 бройки в Норвегия. Резкият скок в продажбите на модела се свързва с нарастващия производствен обем в Giga Berlin. Към днешна дата там се произвеждат по около 3000 бройки от Model Y седмично.

Въпреки сериозните резултати на Tesla (два пъти №1 по месечни продажби, веднъж Model 3), лидер за 11-те месеца на годината е Peugeot 208, реализиран в тираж от 193 743 бройки. Второто място е за Dacia Sandero (180 553), а третье делят два модела на Volkswagen — Golf и T-Roc.

продажба на автомобили Tesla Model Y Tesla