Илон Мъск проговори за Tesla: По-добре сме от всеки друг

Милиардерът е близо до избор на място за нов гигазавод. Влизаме в рецесия в силна позиция, убеден е той

,
Tesla Berlin Илон Мъск

Getty images

Н апоследък Илон Мъск понася големи критики заради това, че показва много по-голяма активност за последната си придобивка - Туитър, отколкото за Tesla.

Автомобилната компания затваря лоша година по отношение на присъствието си на борсата. Акциите й са паднали с близо 70 на сто на годишна база. Пазарната капитализация на Tesla буквално се срина - от над 1 трилион долара през миналата година по това време, сега едни 626 милиарда са се стопили, според Bloomberg.

Забавиха се нови модели, а откритите тази година заводи в Берлин и Тексас не работят с очаквания темп. В същото време Tesla страда заради локдауните в Китай.

Голям акционер поиска Мъск да се оттеги от поста главен изпълнителен директор и да бъде заменен с някой, който е постоянно ангажиран с бранда. Дори се заговори за заместници.

Заради всичко това Мъск се включи на живо в Туитър, където около два часа отговаряше на въпроси за Tesla.

Милиардерът отбеляза, че няма планове да не бъде част от бранда. Той даде да се разбере, че е присъствал на всички важни срещи на борда на директорите и че със сигурност не се е изолиран от фирмата, както някои твърдят. По повод една от големите критики по негов адрес - че постоянно продава акции, заяви, че не планира да го прави поне в следващите 18-24 месеца, или чак 2025 г.

Мъск също така се опита да разсее страховете за въпросния гигантски спад на акциите. Той е на мнение, че компанията е способна да се справи с всякакви икономически сценарии, дори и силно негативни.

Мисля, че Tesla ще устои на предстояща икономическа буря по-добре от всяка друга компания, заяви Илон Мъск. - Освен ако фирмата прави хляб. Ако сте кораб в бурята, дори и да имате страхотен кораб, пак ще бъдете ударени. Има забавяне във веригата за доставки.”

Той също така засегна плановете за следващ гигазавод, чието местоположение очевидно все още не е избрано (въпреки че витаят предположения и слухове). Личи, че компанията очевидно е предпазлива, предвид предстоящата рецесия.

Идеята е да разгръщане на капитал с най-бързата скорост, която можем, без да понасяме загуби. Ние продължаваме да правим инвестиции и сега не можем да кажем твърде много, но сме близо до избора на място за следващия гигазавод. Ние сме внимателни и съзнателни в това отношение. Влизаме в рецесия в силна позиция.”

Twitter рецесия Tesla Илон Мъск