Какви са цените на горивата на Балканите

В България отстъпката от 25 стотинки може да влезе в сила от събота - евентуално. И търговците не са задължени да я дават, всичко е пожелателно

зареждане колонка гориво пистолет бензин

iStock

В България още се чудим как точно действа мярката за остъпка в размер на 25 стотинки при зареждане на гориво. От кога и на кои обекти?

Тази сутрин в NOVA телевизия Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, обясни, че ако има обнародване на текстовете в стандартния брой на Държавен вестник във вторник, мярката от 25 стотинки отстъпка на литър при зареждане на превозно средство би трябвало да влезе в сила в събота.

Той добави, че не всички оператори са задължени да прилагат мярката.

Пожелателно е, или по избор на оператора, те да участват в предложената държавна помощ. Не са длъжни да дават отстъпка за всички предлагани от тях горива. Но е пожелателно. Не можем да задължим оператори за нещо, което би могло да утежни бизнеса им”, допълни Терзиев.

При обслужване на бензиностанция, за да получи отстъпката, потребителят трябва да представи талон на автомобилното средство, което трябва да бъде от категория L или M1.

Към момента нямаме информация някои от големите вериги да не участват, но клиентът трябва да попита дали операторът предлага отстъпката, поясни Терзиев и допълни, че тя не важи за превозни средства от категория N1.

Цените са високи поради международни фактори. Това, което виждам за месец юли е, че цените се успокоиха от ръста през юни”, каза още той.

А ето как стоят нещата в другите страни от Балканския полуостров. Четивото - от обширен материал на БТА, е полезно, още повече, ако решите да пътувате с кола и тя не е електрическа.

Румъния

За да плащат по-малко на колонките гражданите и фирмите в Румъния, правителството в Букурещ въведе от 1 юли компенсаторна мярка, която ще се прилага в следващите три месеца. Цената на горивата ще бъде компенсирана с 0,50 леи (20 ст.) на литър директно на бензиностанциите и ще фигурира във фискалния бон.

Стойността на пакета за компенсации ще бъде два милиарда леи, като половината от средствата са осигурени от държавния бюджет, съобщи премиерът Николае Чука. В края на тримесечния период правителството ще направи анализ дали е необходим нов пакет от мерки.

Цените на горивата в Румъния прехвърлиха прага от 8 леи за литър (3,17 лв.) в началото на месец март. В началото на годината средната цена на стандартния бензин бе 6,59 леи, а на дизела - 6,52 леи. През месец май средната цена на литър бензин достигна 8,3 леи (3,28 лв.), а на литър дизелово гориво - 8,86 леи (3,50 лв.). Увеличението през май спрямо предходния месец е 7,2 процента при бензина и 2,8 на сто при дизела.

Към днешна дата най-ниската цена на стандартния бензин в Букурещ е 8,56 леи (3,38 лв.) , а най-високата - 8,77 леи (3,47 лв.). Цената на дизела е между 9,16 леи (3,62 лв.) и 9,30 леи (3,68 лв.).

В знак на недоволство срещу високите цени на горивата по-рано този месец бе организиран протест чрез Фейсбук. Стотици шофьори зареждаха в резервоарите си минимални количества бензин или дизел и така блокираха колонките и се образуваха огромни опашки. Мнозина зареждаха гориво само за 1 лея (40 ст.).

Гърция

Увеличение на финансовата подкрепа на потребителите на горива в Гърция обяви на 21 юни гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Новата мярка, наречена „Fuel Pass 2“, удължава действащата с още три месеца - от юли до септември, и увеличава субсидиите, насочени към собствениците на моторни превозни средства.

Всеки правоспособен ще получава по 80 евро за четириколесно превозно средство и 60 евро за мотоциклет. Субсидията на островите ще бъде по-висока заради традиционно по-високите цени на горивата и по-високите транспортни разходи. Там съответно ще се плащат по 100 евро за автомобил и 70 евро за мотоциклет.

Предишната мярка беше в сила в периода април-юни и осигуряваше по 45 евро на автомобил (35 евро на мотоциклет), а на островите съответно по 55 и 40 евро за двете категории МПС.

По силата на новите мерки за подкрепа цената на дизеловото гориво ще се субсидира с 12 евроцента на литър. Специални облекчения са предвидени за земеделските стопани, които ще имат право още през август да им бъде възстановен акцизът за закупените горива през първото шестмесечие на годината.

Гръцкото правителство се ориентира главно към подкрепа за потребителите, а не към намаляване на ДДС и акциза върху горивата, защото от една страна акцизните постъпления са важно перо в бюджета, а и защото няма гаранции, че намаляването на облагането на горивата би облагодетелствало именно клиентите.

Цената на безоловния бензин с октаново число 95 в Гърция средно е около 2,40 евро за литър, но по островите се продава за около 2,70 евро. Дизеловото гориво, което в южната ни съседка е по-евтино от бензина, в континенталната част на страната е около 2,10 евро за литър, а по островите е по-скоро в порядъка на 2,30 евро.

Косово

Миналата седмица правителството на Косово одобри административна инструкция, на основата на която ще бъде определена максимално допустима цена на горивата заради установено несъответствие в цените на вътрешния пазар спрямо движението на цените на световния пазар.

Цената на литър бензин и дизел в Косово в момента е около 1,90 евро, което е рекордна стойност за страната. Само за седмица цената скочи с почти 0,15 цента. Косовската статистическа агенция съобщи, че годишната инфлация през месец май е достигнала 12,5 процента спрямо май 2021 г.

Цените на горивата са се увеличили с 45,3 процента през май тази година спрямо същия месец на миналата. Опозицията в Косово настоява от месец март насам за намаляване на акциза и ДДС върху горивата, но премиерът Албин Курти не е съгласен.

Сърбия

До края на юни в Сърбия евродизелът струваше 212 динара (1,8 евро) за литър, а бензинът BMB 95 - 201 динара (1,711 евро)  за литър.

За сравнение в началото на месеца правителството определи цена на евродизела от 206 динара (1,754 евро), а на бензина BMB 95 – 193 динара (1,643 евро).

След руската инвазия в Украйна и скока на цените на петрола на световния пазар, сръбското правителство прие наредба на 10 март за ограничаване на растежа на цените на евродизела и евро премиум бензина за един месец с цел да се предотвратят големи сътресения на пазара и да се запази жизненият стандарт на хората.

В края на април правителството намали акциза за дизела и петрола с 15 процента спрямо равнищата преди 10 март, когато всъщност свали ставката с 20 процента.

Словения

Цените на обикновения бензин и дизел на бензиностанции извън магистралите в Словения се повишиха в началото на миналата седмица и са по-високи с близо 20 цента за литър, съобщиха словенските медии.

Обикновеният бензин струва 1,755 евро за литър спрямо 1,56 евро преди, а дизелът струва 1,848 евро за литър спрямо 1,668 евро. Новите цени ще останат в сила до 4 юли, когато ще бъдат коригирани отново.

Цените на горивата в Словения за последно бяха променени на 11 май, когато предишното правителство ги ограничи на фона на бързото поскъпване на енергоносителите.

Този месец обаче новото словенско правителство реши да въведе отново за една година система за регулиране на ценовите маржове на бензиностанциите извън магистралите, като същевременно напълно освободи цените на горивата на бензиностанциите по магистралите.

Хърватия

Правителството на Хърватия реши миналата седмица да замрази на досегашните равнища цените на горивата на всички бензиностанции освен на магистралите. Решението е в сила за две седмици, считано от миналия вторник.

Така дизелът струва 13,08 куни (1,73 евро) за литър, а бензин 95 – 13,5 куни (1,79 евро)  за литър, ако се купува от бензиностанция, която не е на автомагистрала. На автомагистралите цената на дизела може да расте, като сега е 13,57 куни (1,80 евро), а на бензин 95 – 14,06 куни (1,86 евро).

Решението на правителството засяга 94 процента от бензиностанциите в страната и не обхваща премиум горивата.

По-рано този месец хърватските власти намалиха допълнително акциза и маржовете на продажбите на горива, за да смекчат последиците от покачването на световните цени на петрола върху хърватите.

През март хърватското правителство намали акциза на бензина с 0,40 куни (0,053 евро), а след това този месец с още 0,40 куни или общо 0,80 куни. При дизела акцизът бе свит с 0,20 куни, с колкото и през март или общо с 0,40 куни.

Северна Македония

От миналата седмица цените на горивата на дребно в Република Северна Македония спаднаха средно с 0,82 процента съгласно решението на Регулаторната комисия за енергийни и водни услуги от 23 юни. А обменният курс на денара спрямо долара през изминалия период, след който бяха формирани цените с предходното изчисление, е по-нисък с 0,35 процента.

С днешна дата бензин EUROSUPER BS 95 струва 109 денара за литър, EUROSUPER BS 98 - 111,50 денара, дизелът ще се продава за 109 денара.

В страната цените на горивата се променят доста често, за да не се получи голям ценови шок за потребителите. Правителството прие пакет от 26 мерки и препоръки за смекчаване на последиците от икономическата криза

Турция

Близо четирикратно увеличение има при цените на горивата в Турция през последната година, което доведе до призиви за намаляване на акцизите, но засега правителството изглежда не предвижда подобни мерки, съдейки по актуализацията на бюджета, внесена в парламента, съобщава в. "Сьозджу".

В бюджета за 2022 г., приет в края на миналата година, държавата е предвиждала приходи от 31,5 млрд. турски лири (около 1,8 млрд. евро) от акцизите върху петрола и природния газ, като в резултат на скока на цените на бензина, дизела и газа само през първите пет месеца е събрала 28,3 млрд. турски лири (1,61 млрд. евро).

В Истанбул цената на литър бензин е 27,5 турски лири (3,07 лв.), от които около 2,5 лири отиват в държавата като акциз, а 4 турски лири като ДДС. Литър дизел струва 29,9 лири (3,33 лв.), от които 2,06 лири са акциз, а 4,3 лири са ДДС.

Северна Македония Косово Гърция Турция Сърбия Словения Хърватия Балкански полуостров България отстъпки бензиностанция горива