Електромобилите в Румъния със зелени регистрационни номера

Те ще дават на собствениците различни облаги, включително данъчни облекчения

зелен регистрационен номер Румъния

Министерство на околната среда на Румъния / Facebook

С еверната ни съседка за пореден път доказва, че е една от най-проактивно действащите по посока електрификация на автопарка си, което да помогне за подобряване качеството на въздух, с което имат сериозни проблеми.

В Румъния действат три програми: Rabla Plus (82 млн. евро бюджет), Rabla Classic (90 млн. евро) и Car Wreck Plus, като тоталът е, че желаещият за закупуване на нов електромобил може да получи до 10 000 евро субсидия.

Сега страната предприема нова стъпва с регистрационните номера за електромобилите. Такива вече има в различни страни от ЕС. Румънският министър на околната среда публикува снимки, от които става ясно, че новите номера ще са със зелени букви и цифри на бял фон.

Според Танкзос Барна, министър на транспорта, този ход се налага, защото:

Чрез ясното и видимо идентифициране на чистите автомобили в трафика, ние ще улесним създаването на рамка, която да предостави на собствениците на тези автомобили определени удобства: независимо дали говорим за безплатен паркинг, разрешен достъп в зони с ниски емисии или намаляване на данъците, местните власти, особено тези в големи градски райони, ще имат много полезен инструмент."

Зелените номера ще влязат в сила 60 дни след обнародването им в румънския Държавен вестник.

Не всички страни в ЕС имат специални регистрационни номера. В Норвегия, например, номерата са със специални серии (EL, EK, EV, EB, EC, ED и EE), които дават определени привилегии на собствениците им, например по-евтино (понякога безплатно) паркиране, по-ниски тол такси за пътища и фериботи (а до 2015 г. и възможност за движение в бус лентите), освен това службите на спешна помощ знаят, че имат работа с електрически автомобил.

В Германия нямат специален регистрационен номер, само се добавя малка кръгла емблема Е. Интересното е, че в Германия може да се влезе с електромобил от чужбина, който да получи въпросната Е-емблема за номера, която да ви осигури предимства при пътуването ви в страната.

зелени номера електромобили регистрационен номер Румъния