Колко са стрували на „щастливците” най-скъпите нарушения за превишена скорост

Преди точно 128 години е регистрирано първото нарушение за превишена скорост, това е повод да погледнем към петте най-скъпи подобни „удоволствия”

радар полиция превишена скорост

iStock

Н а 28 януари 1896 г. полицията в Лондон налага глоба за превишена скорост за първи път в историята. Тази част се пада на Уолтър Арнолд.

Британецът кара Arnold Benz на път извън Лондон със скорост от 8 мили/ч (13 км/ч) на място, където ограничението на скоростта е 2 мили/ч. Полицаят го настига със своя велосипед, налагайки глоба от един шилинг.

Скоро след това максималната разрешена скорост е увеличена до 22 км/ч. В тази връзка в Обединеното кралство дори е организирано състезание от Лондон до Брайтън, наречено Emancipation Run. От 33-те екипажа, които стартират, само половината стигат до финала, включително Уолтър Арнолд, който дори е награден със златен медал за умело шофиране.

Иначе, законът, според който всяка нова кола във Великобритания трябва да бъде оборудвана със скоростомер, влиза в сила едва през 1937 г. Логичният въпрос е: как полицаят определя с каква скорост де е движел Арнолд през 1896 г.?

На пето място е неназован жител на Дубай, който през 2012 г. получава 12 „честитки” да превишена скорост в рамките на 5 минути. За това време той минава покрай 12 камери за скорост. Глобата му е 45 000 ($12 295). Колата му е конфискувана за година. Историята мълчи с каква скорост са били нарушенията.

Четвъртата позиция е за милионера Юси Салоной от Финландия. Той влезе в Книгата на рекордите на Гинес, след като през 2004 г. обиколи Хелзинки с най-обикновена кола и най-нормалната скорост от 80 км/ч. Но при разрешена от закона 40 км/ч. Глобата му възлезе на 170 000 евро (във Финландия има прогресивна скала на глобите - колкото повече доходи декларира човек, толкова повече глоби плаща). Обжалване пред окръжния съд обаче намали сумата до 100 000 евро.

Третият пример в тази класация стана световноизвестен. Макар в Суоми, Финландия, да има най-много състезателни лицензи на глава от населението в света, тази глоба отново идва след сравнително безобидно нарушение. През 2002 г. шефът на Nokia бе глобен със $100 000. Анси Ваньоки кара своя мотоциклет със 75 км/ч в зона с ограничение 50.

И тук полицаите се обръщат към скалата на доходите и за късмет директорът на Nokia предишния ден е получил бонусите си.

Швейцария е просперираща страна в центъра на Европа. Може би една от причините да причината да просперира е, че системата за събиране на глоби е същата като във Финландия. Колкото повече получавате, толкова повече плащате. През януари 2010 г. милионер, каращ Ferrari Testarossa, решава да мине през швейцарско село със скорост 137 км/ч. Ограничението в този участък от пътя обаче е 80 км/ч. Накратко, глобата за шофиране с над 57 км/ч възлиза на $290 000. Това нарежда този случай на второ място в класацията ни.

Ето го и първото място, отново събитията се разиграват в Швейцария, отново в злополучната 2010 г. Тогава 37-годишен швед трябва да плати точно един $1 млн., след като си позволява да вдигне 300 км/ч на магистралата между Берн и Лозана, което е 2,5 пъти над ограничението на скоростта.

Швейцарската пътна полиция твърди, че никой в страната не е постигал подобна скорост, а тя е записана зад волана на Mercedes-Benz SLS AMG. Интересното е, че камерите не са засекли шведа, защото са били конфигурирани да засичат обекти, движещи се със скорост не повече от 200 км/ч. Неговата самоличност е установена с помощта на камери.

ограничение на скоростта глоба превишена скорост любопитно автомобили радари