Volkswagen влага 20 милиарда евро в батерии, открива 20 хил. работни места

Канцлерът Олаф Шолц присъства на първата копка на завод в Германия

Volkswagen ID5 GTX

, Volkswagen

Volkswagen ID.5 GTX

Volkswagen и неговите партньори ще инвестират над 20 милиарда евро в батерии за електромобили, създавайки 20 000 работни места и гонейки годишни продажби за над 20 милиарда евро до 2030 г., предаде “Ройтерс”.

Една от целите е да бъде изпреварена Tesla на пазара на EV.

Плановете бяха обявени на церемония по първата копка на първия си европейски завод за батерии в Залцгитер, в германския регион Долна Саксония. Присъства и канцлерът Олаф Шолц. Името на завода е “ЗалцГига”.

Подразделението PowerCo на VW ще управлява целия процес - производството на батерии, изследванията от добива до рециклирането и проекти, включващи системи за съхранение на енергия.

Не толкова отдавна много германци си мислеха: можем да получим батерии от Азия. Пандемията и бруталната атака на Русия срещу Украйна ясно показват, че зависимостта от глобалните вериги за доставки означава голям риск“, каза Шолц.

Това е първият от шест завода на VW в Европа, ще има и два в Северна Америка. Техният общ капацитет ще е 240 гигаватчаса до 2030 г.

Концернът многократно е казвал, че производството на достатъчно батерии за електромобилите е най-голямото предизвикателство в процеса на преминаването към коли с нулеви въглеродни емисии.

Колата остава в основата на нашия бизнес, но ще бъде най-сложният дигитален продукт в света, когато стане електрическа и автономна, превръщайки ни в разработчици на софтуер и производители на батерии“, каза босът на компанията Херберт Дийс.

На церемонията Volkswagen представи и стандартизираната клетка, която обяви през 2021 г., и която ще се използва в до 80% процента от моделите на групата.

Ройтерс

Олаф Шолц Херберт Дийс батерии за електромобили завод за батерии Volkswagen