След ЕС, Австралия също би могла да забрани ДВГ от 2035 г.

Правителството на Австралийската столична територия иска да поведе австралийския преход към електрическа мобилност

Австралия

iStock

А встралия може скоро да последва Европейския съюз в забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Правителството на Австралийската столична територия (Australian Capital Territory), което е националното седалище на властта, обяви нова стратегия за забрана на продажбите на автомобили с ДВГ от 2035 г.

Планът очертава няколко инициативи, които АСТ правителството иска да приложи, за да подпомогне прехода, като разширяване на обществената зарядна мрежа, предлагане на субсидии за инсталиране на зарядна инфраструктура в апартаменти и др. Това е първата национална стратегия за придвижване на забраната към реалността, но тя далеч не се посреща еднозначно от териториалните власти.

АСТ правителството се цели също в 80 до 90% от продажбите на нови автомобили да бъдат електрически с батерии или горивни клетки до 2030 г. Правителството иска също да забрани на таксиметровите компании и компаниите за споделено пътуване да увеличават автопарковете си с коли с ДВГ до края на десетилетието.

ACT вече предлага един от най-значимите насърчителни пакети за купувачи на EV, с двугодишна безплатна регистрация (до 30 юни 2024 г.), безлихвен заем до $15 000 за отговарящи на условията превозни средства и без т. нар. stamp данък.

Тази инициатива може да положи основата за федерални регулации, които да се разгърнат на цялата територия на страната. За момента все още тази инициатива обхваща малката територия на Камбера, така че въобще нищо не е решено.

Източник на статията: Motor1.com

ДВГ забрана на ДВГ Австралия