Нова програма: месечен абонамент и се качваш на електромобил

Stellantis стартира програма във Франция с минимална месечна такса от 145 евро, срещу която можеш да шофираш електромобил

Opel Corsa e

, Opel

Opel Corsa-e

А втомобилният бизнес преминава през най-голямата си трансформация, като тук въобще не става въпрос само за прехода към електрическа мобилност. Renault създаде подразделението Mobilize, което ще даде на клиентите възможността да използват широка гама модели, както и когато имат нужда от тях, без да се налага да ги купуват.

Сега на ход е Stellantis, които стартират програма за отдаване на електромобили под наем, наречена “Electric As You Go”. Те я определят като достъпен начин да се качиш на електромобил. Програмата стартира първо във Франция.

Клиентите на „Electric As You Go” ще могат да избират между Peugeot e-208, Opel Corsa-e или Opel Mokka-e. Концернът казва, че ще има „ограничена първоначална вноска” за записване за програмата, но не уточнява размера й.

Ето и интересната част, цените. Планът стартира от 110 евро плюс 7 цента на километър, но трябва да бъдат заплатени минимум 500 км, което се равнява на още 35 евро. Така месечният тотал стига 145 евро.

Stellantis уточнява, че няма ограничения за пробега. Средностатистическият френски шофьор е изминавал 1018 км месечно през 2019 г. При такъв пробег месечно ще се плащат 71 евро, което ще означава, че разходът по колата може да достигне 181 евро, ако приемем, че човек ще минава над 1000 км месечно.

Peugeot e-208 и Opel Corsa-e са базирани на платформата eCMP, която позволява монтирането на сравнително компактна батерия от 50 kWh, а тя от своя страна дава около 360 км пробег.

Концернът казва, че програмата е вдъхновена от тенденцията Pay-per-Use в други сектори. Целта е да се снижи входната точка за клиента към електрическия автомобил

Като част от кампанията „BEV за всички“, програмата Electric As You Go първо ще бъде предложена на шофьори, които са продали своите дизелови автомобили, регистрирани преди 2011 г. или бензинови коли, регистрирани преди 2006 г. Stellantis описва това като опит за ускоряване на прехода към EV. С течение на времето ще се предложат повече електромобили на концерна, а програмата ще се разгърне в повече европейски държави.

Electric As You Go електромобили в България абонамент Stellantis