Born VZ е новият електрически хотхеч на Cupra с 320 к.с.

Това е първата спортна електричка на марката

Мартин Дешев,
cupra born vz

Cupra

Cupra навлезе в нов сегмент и то доста смело. Компанията показа първия си спортен изцяло електрически модел. Той се казва Born VZ и е практичен хечбек, но с доста сериозна мощност.

Born VZ надгражда оригиналния модел, като получава по-мощен електромотор, развиващ 320 к.с. и 545 Nm. Това ще позволи на Born VZ да достигне 100 км/ч от място за 5,7 секунди. Максималната скорост е ограничена на 200 км/ч. Така Born VZ изпълнява успешно втората част на името си – VZ е вдъхновено от испанската дума Veloz, т.е. „бърз“.

Born VZ има ново окачване, спортна кормилна рейка и подобрени спирачки. Всеки аспект на колата е направен с цел да предложи максимум динамика и удоволствие от шофирането. Окачването DCC Sport включва нови амортисьори и пружини, подобрени елементи за стабилност и оптимизация на конфигурацията за динамична, но комфортна возия.

Cupra

Born VZ ще разчита и на софтуерни системи, които да оптимизират поведението на автомобила. Всичко това няма да навреди на пробега, казва Cupra. Напротив, той ще е до 570 км. и ще се осигурява от батерия с капацитет 79kWh. Тя поддържа както презареждане от контакт, така и през 170kW бързи зарядни. Тогава зареждането от 10% до 80% ще става за 30 минути.

Born VZ получава 20-цолови джанти и спортни гуми. Ще може да бъде персонализиран с няколко цвята. Cupra са се постарали колата да изглежда модерно, но и традиционно. Бронята има голяма решетка и атрактивни въздуховоди за охлаждане на спирачките. Отзад се отличава и спортен дифузьор.

В интериора имаме спортни седалки и голям 12.9-инчов инфотеймънт дисплей за топ версията. Отделно има и дигитално арматурно табло. Като допълнителна екстра ще се предлага и 425W аудиосистема Sennheiser с 10 говорителя.

По-наблюдателните ще забележат и „пера“ зад волана. Те не се за смяна на предавки, а изпълняват функцията за избор на различните режими на регенерация. Чрез тях може да се балансира между динамика и практичност и шофьорът да нагласи колата както желае.

Cupra

Интериорът има и „умни светлини“. Те са LED, като са по таблото и ще могат да се активират според ситуацията. Чрез тях шофьорът ще може само с поглед да разбира нивото на заряд, статута на определени настройки и др.

Засега Cupra не съобщава цената на Born VZ. Това ще стане малко по-късно, като продажбите на автомобила ще започнат през третото тримесечие на тази година.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Cupra