Краш-тест манекените струват колкото суперавтомобил

Структурата и материалите са такива, че да копират до възможно най-голямата подробност човешко тяло, а десетките сензори по тях симулират реакцията на нервите, нищо чудно, че струват толкова много

краш тест манекен

, iStock

Използваните снимки са илюстративни.

К огато говорим за безопасност в автомобила, това сякаш е тема, която минава под радара. На само в САЩ годишно има над 6 млн. катастрофи. Хората сякаш не обръщат особено внимание до момента, в който не участват в ПТП (не го желаем на никого). Но след като преди около месец посетих завода на Volvo в Торсланда, Гьотеборг, темата отново се завъртя в съзнанието ми. Затова сега ще ви разкажем за някои от най-скъпите краш-тест манекени, с помощта на които се измерва влиянието на различни видове пътни инциденти върху човешкото тяло.

Някои краш-тест манекени може да струват до $1 млн., разказва supercarblondie.com. Според Крис О’Конър, изпълнителен директор на Humanetics, това не е много.

Звучи скъпо, но те могат да издържат 25 или 30 години. Когато разбиеш разходите, взимайки предвид колко дълго могат да устоят на тях, реално цената им излиза по няколко цента на всеки автомобил.”

Използват се различни видове манекени. Един от тях е „World Sid”, проектиран да отчита реакциите на човешкото тяло в случа на страничен удар.

Volvo

Sid е накичен с над 200 електронни сензора, които оценяват потенциалното нараняване на тялото с и без функции за безопасност, например въздушни възглавници и предпазен колан.

Sid (Side Impact Dummy) е проектиран с фокус върху травми по врата и главата, които може да възникнат при страничен удар – струва около $400 000.

Следва Thor, манекен, създаден за симулации на челни краш-тестове. Той струва между $500 000 и $1 000 000. Производството на един такъв манекен отнема до 6 месеца и се състои от над 30 000 части.

Основната характеристика на Thor е, че движенията на торса са biofidelic, жаргонен термин, с който се описват „наподобяващи човешкото тяло движения”.

В случай на челен удар, движенията на нашите крайници, врат и глава са неконтролируеми. Thor е проектиран да симулира тези движения, в следствие на които учените се стремят да ги ограничат, за да се намалят травмите. Тежи 76,6 кг, висок е около 175 см, колкото е средният размер на човешко тяло.

Volvo

Манекенът е изграден от метал, пяна, гума, винил и различни пластмаси. Thor разчита и на сензори, които реагират като човешките нерви, осигурявайки данни за частите на тялото, които са подложени на най-тежки нараняване. Има две версии на Thor – 50m и 5F. Първият имитира мъжко тяло, вторият – женско. Конструкцията им е различна, отразяваща характерни разлики във височината, разпределение на мазнините, мускулната и костната структура.

Humanetics имат и други видове краш-тест манекени за деца на различна възраст, за възрастни, които са много високи или тежки, дори има манекени за възрастни хора. Да не забравяме и манекените-пешеходци.

Оригиналният произход на краш-тест манекените е от самолетостроенето, използва се NASA и от армията за тестове на последствията от взривове.

любопитно автомобили краш тест манекени краш тестове краш тест