Студени досиета: Opel Rekord D в очакване на 50-годиншния си юбилей

Пламен Георгиев,
Opel Rekord D

, Opel

Opel Rekord D

Opel Rekord D, който празнува 50-ия си рожден ден през януари 2022 г., беше изправен пред предизвикателство още при създаването си - в конкуренция с неговия пряк предшественик, от който са продадени повече от 1,2 милиона екземпляра. Това е една осма от всички коли, които Opel е произвеждал за 70 години автомобилно производство.

За разлика от Rekord C, чиято форма наподобява на бутилка „Coca Cola“ и е повлияна от дизайна на автомобилите от Северна Америка, Rekord D има европейски черти. Изчистените линии, гладките повърхности, както и големите прозорци с ясно изразена ниска подпрозоречна линия характеризират външния му облик.

30 години и 15 млн. по-късно: в очакване на новата Opel Astra

Подобно на своя предшественик, Rekord D се предлага в три стила на каросерията - класически седан с две или четири врати, спортно купе и версия комби, с три или пет врати.

Opel създава достъпния компактен клас през 1936 г. с Kadett

През септември 1972 г. Rekord D представя на пазара и първия дизелов лек автомобил на Opel. Дебютът на дизеловият двигател с турбокомпресор и мощност 95 к.с. е през юни същата година в прототипа Opel GT Diesel. Със своя аеродинамично оптимизиран корпус той поставя 18 международни и два световни рекорда на тестовата писта на Opel в Дуденхофен. В Rekord D новият двигател с компресионно запалване прeдлага мощност от 60 к.с., консумира средно 8,7 литра дизел на 100 км и осигурява максимална скорост от 135 км/ч.

Opel

От март 1972 г. Commodore B разширява обхвата, запълвайки разликата между Rekord и по-високо позиционираните Admiral и Diplomat. Commodore B споделя формата на каросерията си с Rekord, но е по-луксозно оборудван от Rekord и се предлага само с шестцилиндрови двигатели. През септември 1972 г. топ линията Commodore GS/E се появява на сцената. 2,8-литровият двигател с мощност 160 к.с. с електронно впръскване на гориво позволява постигането на впечатляващи показатели.

Кардинално решение в борбата срещу джигитите в Германия

Coldplay ще освети турнето си със стари батерии от BMW i3

Шефът на VW обяснява преимуществата на е-колите пред тези с ДВГ

Източник на статията: Vesti.bg

студени досиета Opel Rekord D Opel