Възможно ли е смесване на моторни масла при доливане

Неправилното обслужване на автомобила е рецепта за проблеми в бъдеще

Пламен Георгиев,
моторно масло

iStock

П реди есенно-зимния сезон изведнъж се оказва, че през месеците на активно използване на автомобила маслото в двигателя е намаляло и би било добра идея да се долее. Необходимото масло обаче не винаги е под ръка и шофьорите наливат първата смазочна течност, която им попадне.

До какво може да доведе това?

Преди да използвате маслото, трябва да разберете за какви двигатели е предназначено то. За по-старите карбураторни двигатели се произвежда така наречената „полусинтетика“, тоест масло на минерална основа.

Ако налеете подобно масло в модерен, силно натоварен двигател с турбокомпресор и висока степен на сгъстяване, очаквайте проблеми.

„Полусинтетиката“ е предназначена за щадящи температурни условия. Тя гори в турбината, запечатва се по клапаните, оставя отлагания по буталата и замърсява силовия агрегат с остатъчни продукти.

Добавките не издържат на високи температури и се утаяват, което показва, че маслото напълно е загубило свойствата си. Следователно не можете да смесвате „полусинтетика“ и „синтетика“.

За съвременните двигатели е необходимо да се използват само синтетични масла, които имат специално одобрение. Кодът за одобрение може да бъде намерен в ръководството за експлоатация на автомобила. Например, одобрението на Mercedes-Benz за моторни масла изглежда така: MB 229.3 или MB 229.5. Renault посочва следните кодове: RN0700 или RN0710.

Volkswagen изписва маркировки като: VW 502 00 или VW 505 00. Това означава, че същата маркировка трябва да е и върху контейнера с маслото. Това е важно, защото има масла за различни видове системи за впръскване, турбокомпресори или смазочни системи, които изискват определено налягане и време за изпомпване.

Когато избирате масло, най-добре е да отидете при търговеца и да изберете маслото по VIN.

В този случай е разрешено смесването на масла на различни фирми. Основното е, че те трябва да имат одобрението на производителя на автомобила. Можете също така, по изключение, да добавите масло с малко по-различен вискозитет.

Например, не е забранено да добавите литър масло 5W40 към синтетично масло 5W30. В този случай обаче характеристиките на сместа ще бъдат различни и горната температурна граница ще се промени.

По принцип е по-добре да добавите типа масло, който вече е в резервоара за моторно масло. В идеалния случай, ако не можете да намерите същия продукт, по-добре е да смените цялото масло.

Източник на статията: avto.mail.ru

съвети полезно моторно масло