Може ли да се кара с ниво на маслото под минимума?

Най-проблемно е критичният спад на налягането на маслото

моторно масло

iStock

Л ипсата на маслото е много опасно за двигателя, тъй като води до силно износване на частите. Но можем ли да приемем, че този ефект започва в момента, когато нивото на маслото падне под минималната маркировка на масломерната щека?

Системата за смазване на двигателя се основава на непрекъсната циркулация на маслото през специални канали, през които се доставя директно до триещите се части.

Маслената помпа върти маслото, като взема смазочната течност от картера и я изпомпва през системата. В картера трябва да се налее повече масло, отколкото е необходимо, за да се осигури определено количество течност.

По този начин обемът на маслото, необходимо за защита на двигателя, е много по-малко, отколкото се излива в картера. Когато едната част от маслото работи, другата е в картера и чака своя ред.

Дори когато нивото на маслото падне под минимума, смазката продължава да циркулира в системата. Помпата все още поддържа желаното налягане на маслото, осигурявайки производителността на силовия агрегат. Опасно за двигателя не е ниското ниво на маслото, а критичен спад на налягането му.

Това се случва, когато помпата се повреди или когато има много голяма загуба на смазочна течност, когато в системата се засмуква въздух вместо масло. В този случай на таблото на модерен автомобил трябва да светне червена лампа, която предупреждава, че вече не е възможно да шофирате.

Но трябва да се уточни, че ниското ниво на маслото също влияе негативно на двигателя. Колкото по-малко масло, толкова по-голямо е натоварването на помпата, течността няма време да се охлади в картера и отново се изпомпва през системата, така се намалява експлоатационният живот на помпата. Такова масло бързо губи свойствата си и престава да защитава ефективно двигателя. А оттам резултатът е ясен.

Като цяло е по-добре винаги да следите нивото на маслото и да го допълвате навреме, както е предписано в ръководството на автомобила.

Източник на статията: avto.mail.ru

полезно съвети механика моторно масло