Tesla e платила $2,5 млрд. бонуси на шефовете си, повече от платените данъци

Компанията оглави списъка на тези, които плащат най-много бонуси в САЩ, повече отколкото плаща на хазната

Tesla Berlin Илон Мъск

Getty images

Б енджамин Франклин е известен с фразата, че единствените две сигурни неща в живота на човек са смъртта и данъците. Но очевидно Франклин не е имало как да вземе предвид Tesla, иначе щеше да знае, че единствено смъртта е неизбежна (може да предположим, че Илон Мъск работи и върху този казус).

Най-големият производител на електромобили в света отново влезе в заглавията тази седмица, когато името на Tesla влезе в списъка с 35 компании от целия спектър на бизнеса в Америка, които плащат на шефовете си повече от данъците, които внасят в хазната. А името на Tesla не просто фигурира във въпросния списък, то стои в челото благодарение на абсурдното съотношение данъци към бонуси.

Цифрите, изнесени от групата Americans for Tax Fairness, разкриват, че Tesla е платила на топ мениджмънта, включително на Илон Мъск, невероятните $2,5 млрд. между 2018 и 2022 г., но в хазната за същия период е внесла $1 млн. по-малко. И това на фона на факта, че е спечелила за този период $4,4 млрд.

Трябва да се отбележи обаче, че сумата за бонуси е силно изкривена от бонусната схема на Мъск, която съдия от Делауеър наскоро обяви за прекалено щедра, и че размерът на платения данък е нисък поради загуби, пренесени от предходни години.

Но цифрите си оставят все така шокиращи и далеч от това, което са платили другите компании, изброени в срамния списък на ATF.
T-Mobile US, класирана на втора позиция в тази антикласация, е платила -$80 млн. данъци и $675 млн. на топ мениджърите си между 2018 г. и 2022 г., докато Netflix е внесъл в хазната 236 млн. долар, докато в банковите сметки на шефовете - $652 млн. Ford, на шесто място, е платил $121 млн. данъци и $335 млн. на шефовете си.

Но може би най-смайващата статистика от доклада на ATF е, че комбинираната сметка за нетен федерален данък върху доходите на всичките 35 компании в списъка за петгодишния период е била минус $1,72 млрд.

Тук няма обвинение, че въпросните компании са направили нещо незаконно. Те просто са се възползвали от законните опции за минимизиране на данъците, които са им бяха на разположение. Доналд Тръмп намали данъците за бизнеса с въвеждането на закон от 2017 г.

Източник на статията: www.theguardian.com

Илон Мъск Tesla