Американски съд поразя мераците на Мъск за $55 млрд. от Tesla

Съдя от Делауер смята, че предвиденият конпенсаторен пакет от акции на Tesla в размер на $55 млрд. e прекомерен, затова отхвърли гласуваното от борда на директорите

Илон Мъск

Getty

П акетът от акции на стойност 55 милиарда долара в Tesla беше отменен от съдия в САЩ, след като акционер го оспори като прекомерен, решение, което отнема огромна хапка от богатството на Мъск.

Това решение означава, че повече от пет години след като съоснователят на компанията получи най-големия компенсационен пакет в историята, бордът на Tesla ще трябва да започне отначало и да излезе с ново предложение по втория подобен пакет.

Акциите бяха най-ценният актив на Мъск. Без тях неговото нетно състояние би могло да спадне до $154,3 млрд., жив да го оплачеш, което да го смъкне до третото място сред най-богатите хора на планетата, след като прекара по-голямата част от последните няколко години като номер 1.

След процес, започнал преди повече от година, главният съдия на Delaware Chancery Court на Делауеър Катлийн Маккормик застана на страната на инвеститор, който оспори, че пакетът от 2018 г. не е бил с подходящите разяснения относно критериите за ефективност, изисквани от Мъск и че бордът на директорите е в конфликт на интереси при одобряването му.

Мъск многократно е призовавал борда на Tesla да организира още един масивен пакет от компенсации под формата на акции, голяма част от които изгуби, когато трябваше да набере средства за закупуването на Twitter.

Наскоро милиардерът каза, че се нуждае от по-голям дял в Tesla, за да запази контрола върху производителя на и да разшири още повече дейността в областта на изкуствения интелект.

В крайна сметка Мъск стартира процес на самоуправление, като прекалибрира скоростта и посоката, както намери за добре“, пише съдията в решение от 200 страници.

Защитата на Мъск не успя да обясни защо "исторически безпрецедентният план за компенсации" е бил необходим, за да мотивира главния изпълнителен директор да постигне "трансформиращ растеж".

Източник на статията: autonews.com

Илон Мъск компенсации