Учени: Вероятно зареждате EV-то си неправилно, ето какво трябва да направите

Привидно елементарната задача изисква специфичен подход

Citroen e C4 X

, Citroen

Citroen e-C4 X

П резареждането на електромобил изглежда доста лесно. Просто го свързваме със зарядното. Според проучване на учени от Шведския университет „Шалмърс“ и Университета на Делауер, всъщност много от притежателите на EV-та ги презареждат по грешен начин, съобщава Electrek.

Те са интервюирали собственици на електрически автомобили в двете държави и твърдят, че са открили неочаквани и непознати досега идеи и навици сред собствениците. Накратко, всичко може да се обобщи с факта, че много притежатели на EV-та, пренасят навиците си за зареждане на коли с ДВГ към електричките си.

Това води до доста негативни последици. Сред тях са неудобства, притеснения за пробега и прахосано време.

Учените са открили, че новите собственици на EV-та, си създават мисловен модел на постоянно наблюдение на оставащия заряд на батерията. Когато видят, че той намалява, започват да търсят място за презареждане, точно както правят собствениците на коли с ДВГ.

От друга страна, хората, които вече са натрупали опит с електрички, развиват по-различни навици. „Някои по-опитни EV потребители, създават навик, че могат да презареждат винаги по едно и също време на едно и също място. Някъде, където ще прекарат няколко часа. Например на работа или у дома. Някои се сещат да зареждат, когато пазаруват, а един човек споделя, че редовно презарежда колата си, когато разхожда кучето вечер“, казват учените.

Този подход всъщност се оказва по-добър. Шофьорите обвързват презареждането а колата си с друго събитие, а не с оставащия капацитет на батерията. Така намаляват стреса дали ще имат достатъчно пробег.

Друго предимство е, че не се чудят колко заряд е останал в колата, дали ще стигне за утре, дали ще е достатъчен, ако се наложи непредвидено пътуване и др. Опитните потребители на EV-та планират зареждането само, когато ще пътуват на по-дълго разстояние. Тогава преглеждат и къде по пътя има зарядни станции и преценяват кои да използват.

Опитните собственици на EV-та казват, че създаването на навик да зареждат колата като рутинна задача от деня, редом с други задължения, е много по-практично. Тогава наистина усещат, че повече не се грижат за бензиностанции, презареждания и т.н. „Просто един кабел, който трябва да свържеш“, казва един от анкетираните.

Според учените този поход действително е по-правилен. Те препоръчват на собствениците на EV-та да се опитат да последват този пример, за да се чувстват по-добре с колите си.

електромобили електрически автомобил автомобили коли