Toyota се включва в електрическата надпревара с 5 нови EV за Европа

До 2026 г. японската компания ще има 6 електромобила на Стария континент, пет нови и настоящият bZ4X

Toyota Urban SUV Concept

, Toyota

Toyota Urban SUV Concept

Toyota планира да лансира пет нови електромобила в Европа в следващите три години, като така предложи на клиентите си гама от шест електрически модела (със сегашния bZ4Х).

До 2026 г. продажбите на електрически коли на континента ще достигнат до 250 000, което ще представлява над 20% от общия обем, казва Йошихиро Наката, изпълнителен директор за Европа.

Изглежда драстично повече на фона на продадените 18 135 електромобила от Toyota и Lexus за първите десет месеца на годината в Европа, равняващи се на 2,4% от общите продажби на Стария континент. Но и 1/5 за EV спрямо ДВГ значи, че Toyota не възнамерява скоро да се сбогува с любимата си хибридна технология.

Изказването на Наката обаче е малко объркващо, затова се наложи на Toyota да уточнява пред Automotive News, че компанията не планира да започне производство на електромобили в Европа до 2026 г., както бяха разтълкувани думите на изпълнителния директор.

Както писахме в началото на седмицата, следващият EV на японците за Европа ще е малък SUV, който трябва да се появи на пазара към средата на 2024 г.

Urban SUV Concept бе представен в Брюксел миналата седмица. Той е съвместно разработен с Suzuki и ще се произвежда в Индия, е казал източник на Automotive News. Suzuki показа своята версия като eVX concept на изложението в Делхи през януари.

Toyota, която има заводи във Великобритания, Франция и Турция, е последният от големите производители, който все още не е обещал производство на електромобили в Европа.

Настоящият bZ4X се прави в Япония, а очакваните нови пет модела вероятно ще идват от заводите на марката в Китай и Индия.

електромобили Европа Toyota