Urban SUV ще е най-компактният и евтин EV на Toyota в Европа

За момента носи едно Concept в края, но това е само за заблуда, моделът ще излезе на пазара (вероятно без много промени) още през първата половина на 2024 година

Пламен Георгиев,
Toyota Urban SUV Concept

Toyota

Toyota влезе късно в електрическата надпревара, но даде ясна заявка за сериозността на намеренията си с цяла плеяда от концептуални разработки. Последната такава идва с доста неясното наименование Urban SUV, но даващ много ясна представа за намерението на марката да предложи евтин и компактен електрически модел.

Автомобилът бе представен на годишния форум Kenshiki в Брюксел. За момента в името му има едно Concept, но това реално е предсериен модел, който ще излезе на пазара в Европа още през първата половина на 2024 г.

Към момента от компанията се задоволяват само с размерите, които го позиционират до бестселъра C-HR (хибрид и плъг-ин хибрид), но реално това ще е базовият електромобил на японците в Европа.

Знаем, че е дълъг 4300 мм, широк е 1820 мм и е висок 1620 мм. Това значи, че Urban SUV concept е малко по-къс и по-течен от C-HR, но и минимално по-висок. Знаем също, че ще се предлага във версии с един и два електромотора (т.е. ще имаме версии с предно и AWD задвижване), както и че ще има избор от две батерии. Но подробностите тук ще разберем с приближаване към датата на истинската премиера.

Toyota

Toyota е убедена, че най-конкурентният клас при електромобилите ще е този в B-SUV, където е позиционирано и тяхното предложение, както и това на Volvo, които наскоро показаха ЕХ30. Японците възнамеряват до 2026 г. да лансират 6 електрически модела в Европа, които ще са част от обещаните 15 нови електромобила за целия свят.

Не може да им се отрече, че са смели на обещания. Смели са и от дизайнерска гледна точка, защото това автомобил впечатлява с много силно изразена офроуд визия, което е доказано, че се харесва на клиентите.

Toyota Toyota Urban SUV Concept