Това е първият EV на Suzuki, но в серийно производство едва през 2025 г.

Компактният eVX Concept загатва как ще изглежда серийният модел, когато бъде качен на конвейра след две години

Пламен Георгиев,
Suzuki eVX Concept

, Suzuki

Suzuki eVX Concept

Suzuki вдигна покривалото от концепцията eVX, която ще се развие до първият електрически сериен кросоувър на марката, който ще дебютира през 2025 г. Концептът бе представен на изложението Auto Expo 2023 в Делхи Индия. С него марката показва новата си идентичност, която ще започне да се налага в следващите години.

Моделът се описва като първият „глобален стратегически EV” на Suzuki, като по размери е съизмерим с SX4 S-Cross. Това ще рече, че eVX concept е дълъг 4300 мм, широк е 1800 мм, висок е 1600 мм. Той е със 125 мм по-дълъг от Vitara и с 45 мм по-къс от новата Grand Vitara.

Suzuki

Дизайнът на eVX изглежда доста по-модерен от настоящата гама на производителя. Отпред виждаме тънки LED фаове и дневни светлини, оформени във V-образна форма, свързани с прозрачна решетка. Бронята изглежда масивна, колесните арки са силно раздути, а под тях са монтирани футуристични аеро джанти.

Suzuki

В профил се виждат въпросните мощни калници, вратите без рамки и скритите дръжки. Но тези характеристики едва ли ще видим в серийно производство, като и заменените от камери странични огледала. Покривът и А-колоните са в черен цвят. Отзад третата стоп светлина е с 3D графика и явно се отваря с вратата на багажника. Има и голям спойлер.

Suzuki

Би могло да се предложи, че електромобилът на Suzuki може да се появи и във версия с четири задвижващи колела. Знаем само, че батерията е с капацитет 60 kWh, която позволява пробег от 550 км. По индийския цикъл MIDC.

Suzuki Suzuki eVX Concept електромобили в България Индия