Това е изненада: Volvo е готов с електрически миниван

Премиерата на модела ще се състои през ноември, а първият пазар ще е китайският

Пламен Георгиев,
Volvo EM90

, Volvo

Volvo EM90

Щ е има ли завръщане към сегменти и ниши, от които компаниите излягаха панически? Вероятно, ако съдим по развитието на SUV сегмента, в който се забелязва връщане към ретро дизайна и истинските офроудъри. А сега Volvo ни изненадва с нещо неочаквано: показа първи тийзър на електрическия си ван ЕМ90. Компанията никога не е имала подобна каросерия, но сега играе дръзко.

Ванове почти не останаха на пазара, да не говорим за електрически. Един е за момента и той отново играе по тънката струна на носталгията, говоря за VW ID. Buzz. Но поне по тази снимка и краткото видео си личи, че EМ90 ще е голям автомобил.

Първият изцяло електрически миниван на Volvo ще дебютира на 12 ноември. От този момент насетне шведите ще започнат да приемат поръчки за китайския пазар, където ЕМ90 ще излезе първо.

Това не е случайно, тъй като неофициални информации навеждат на това, че ЕМ90 може да е близък родственик на китайския Zeekr 009. Вероятно ще използва същата платформа SEA1, която е в основата и на 009. Не е изключено и силовият тракт да е общ. Но това към момента е само в сферата на догадките. Иначе в топ изпълнението на Zeekr 009 тя е двумоторна с мощност 544 к.с. и 686 Нм. Батерията CATL Qilin е с капацитет 140 kWh. Пробегът та минивана по китайския тестови цикъл CTLC е 822 км.

Пак казваме, това в момента са догадки. Иначе от няколкосекундното интро на клипчето става ясно, че Volvo са се опитали да пренесат уюта на домашната отмосфера от всекидневната на борда на ЕМ90, нещо, което нито е ново, нито е изненадващо.

Volvo Volvo EX90 Excellence миниванове