Малък, но с голям потенциал: електрическият Volvo EX30 с до 480 км пробег

ЕХ30 ще се предлага с две батерии и три опции за задвижване, при това той е с най-малкия СО2 отпечатък от всеки модел Volvo

Volvo EX30

, Volvo

Volvo EX30

Т ретият и най-малък електрически модел на Volvo бе представен преди минути в Милано. Той вече може да бъде поръчан на избрани европейски пазари, като стартовата цена на модела започва от около 36 000 евро. Този факт кара компанията да вярва, че ще привлече много млади и нови за марката клиенти.

Тази цена, казва Volvo, значи, че клиентите получават премиум електрически SUV за парите, за които могат да получат подобен модел с ДВГ. EX30 ще се предлага с абонаментния пакет Care by Volvo, който улеснява изключително много процеса на поръчка.

В дизайнерско отношение моделът е изключително изчистен, изглежда като умалена и леко опростена версия на флагмана ЕХ90, който ние видяхме преди месец на живо. А какво да кажем за интериора? Вътре виждаме волан и голям вертикален дисплей, заобиколен от вентилационните отвори. Друго няма.

Ползван е технологичният ноухау на Google, Apple и Qualcomm, като ECARX (черз съвместното предприятие HaleyTek) помага за софтуера, за да се гарантира най-добрата инфотейнмът платформа.

Volvo

Що касае задвижването, Volvo EX30 блести: избор между две батерии и три опции за мощност на моторите. Ако моделът ще се използва предимно в града или ще се пътува на кратки разстояние извън него, Volvo предлага версия с LFP батерия и един мотор.

Ако се търси максимален пробег, то версията Single Motor Extended Range с батерия NMC е оптималният вариант. Моторът отново е един. Това е версията с най-голям пробег – до 480 км.

Volvo

Третата версия е Twin Motor Performance: батерията отново е NMC, но моторите вече са два. Мощността достига 428 к.с., които ускоряват компактния SUV от 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди. Така моделът официална става най-бързо ускоряващото Volvo!

Volvo

Друго нещо, което EX30 прави бързо, е зареждането. Вариантът Twin Motor може да се зарежда с до 153 kW, а версията с един мотор – със 134 kW. Това значи, че батерията може да се зареди от 10 до 80% за малко над 25 минути.

Volvo

Третият и най-малък електрически модел е с най-малкия СО2 отпечатък от всеки модел Volvo, макар да предлага сериозен пробег. Шведите са успели да намалят общия въглероден отпечатък до 30 тона при над 200 000 км пробег.

За накрая оставяме изненадата от Volvo. Догодина моделът ще се предлага и в изпълнение Cross Country. Той ще е с по-висок просвет, 19-цолови черни джанти и опция за 18-цолови джанти с поръчкови гуми. Моделът ще се разграничава по предпазните метални елементи отпред, отстрани и отзад, специални черни панели на предната броя и вратата на багажника, както и емблема Cross Country, на предния капак ще има малка емблема с шведския флаг.

Volvo Volvo EX30 електромобили