Почва се: облагат с данък шофьорите на електромобили в Тексас

Той ще е в размер на 200 долара годишно, а причината: загубени приходи от акцизи на горива

Пламен Георгиев,
Ford F 150 Lightning

, Ford

Ford F-150 Lightning

П ървата стъпка е направена от Тексас, къде другаде. От доста време вече се говори, че собствениците на електромобили не оставят своя дан в хазната, тъй като избягват акцизите от горивата. Вероятно тези новини тепърва ще зачестят, защото още преди време писахме за намерението на Япония да въведе подобен данък, Великобритания изчислява, че загубите ще са над $12 млрд., така че скоро вероятно подобна практика ще се превърне в норма по света.

Иначе в Тексас е прокаран нов закон, който ще облага собствениците на елекромобили с $200 годишно, съобщава агенция БТА. Тази сума ще е като компенсация за приходите от акцизи на горива, които щатските власти губят.

Тексаският закон, който влезе в сила в началото на септември, е в сблъсък с усилията да се убедят шофьорите да карат коли, отделящи ниски емисии в щат, където електромобилите имат минимален дял.

Щатските законодатели приеха по-рано тази година закона, който задължава собствениците на електромобили да платят двугодишния размер на таксата, или $400, когато купуват кола или подновяват регистрацията.

Вече 33 американски щата законово облагат собствениците на електромобили с до $225 годишно, според Националната конференция на щатските законодателни органи.

В много европейски страни и части от Канада електромобилите са изключени от плащания на някои такси, за да се насърчи използването на този тип превозни средства, които са обикновено по-скъпи от еквивалентите си с двигатели с вътрешно горене.

Според сайта на "Тексас трибюн" броят на електромобилите в богатия на петрол щат се е увеличил от 8397 през 2016 г. до 105 807 през 2022 г. Те обаче остават под 1% от общия брой коли, регистрирани в Тексас.

Според представители на властите законодателството е въведено, тъй като каращите електромобили не плащат "дела, който им се пада" във фонд, съдействащ за строителството и ремонта на пътища в щата.

акциз данъци Тексас