Ясни са цените на най-евтиния европейски електромобил

Пламен Георгиев,
Dacia Spring

Dacia

Dacia Spring

Н а 20 март стартират първите предварителни заявки за електрическата Dacia Spring, а доставките му започват през есента. Това значи, че вече са ясни и цените за най-евтиния европейски електромобил. Частният клиент във Франция ще може да поръча модела на цена от 16 990 евро, след което ще може да се възползва от държавната субсидия.

Както бе обявени при лансирането на модела, Dacia ще предлага три версии на Spring. Базовата версия Comfort включва ръчна система Kilma, Bluetooth радио и заряден кабел Mode 2. Заряден кабел Mode 3 за обществени зарядни станции струва допълнително 250 евро. Базовият цвят е бял, а трите металика струват по 500 евро.

Dacia вдига р-EV-олюция с електрическия Spring

Моделът Comfort Plus започва от 18 490 евро (във Франция). Той предлага 7-инчова навигационна система със свързаност за смартфон, различен интериор и цвят металик. Резервната гума, която струва 180 евро при Comfort, тук се предлага стандартно. За заряден кабел Mode 3 се доплаща допълнително 250 евро. CCS опция с мощност за зареждане 30 kW струва 600 евро.

Има също и бизнес версия за каршеринг, която струва 16 800 евро във Франция. Тази версия се предлага само с едно оборудване. Тази версия ще се използва от услугата за споделено пътуване Zity, собственост на Renault. Но Dacia вече е получила поръчка за 3000 автомобила Spring за услугата за споделено пътуване Leclerc.

9 европейски държави призовават за забрана на ДВГ

Третата версия е моделът Cargo, който предлага до 1100 литра товарно пространство. Но тази версия ще се предлага от началото на 2022 г., затова все още няма цена за нея.

И сега нещо любопитно: станаха ясни и динамичните параметри на модела, които ще предизвикат усмивки, но нека не забравяме, че този модел е предназначен ексклузивно за града, където не се изискат спринтьорски умения. Мощният 33 kW електромотор ще ускорява Spring до 100 км/ч за… 19,1 секунди. Но за градското шофиране е по-важен показателят 0-50 км/ч, който е 5,8 секунди. Иначе изминаването на 1 километър от място ще отнема 40,5 секунди, а ако водачът е достатъчно търпелив – ще може да дочака и ускорение до максималните 125 км/ч.

Българи направиха уникална „Жигула”

BMW iX3 е част от новото нормално (тест драйв)

Volkswagen ще удвои продажбата на е-коли в Европа

Източник на статията: Vesti.bg

Дачия Спринг електромобили Dacia Spring Dacia