Електрическият Hyundai Ioniq 5 ще е голям и със скрити заложби

Пламен Георгиев,
Hyundai 45 Concept

, Hyundai

Hyundai 45 Concept

К омпанията Hyundai публикува необичайно тийзър видео, посветено на новия електромобил Ioniq 5. Обикновено в подобни видео кампании се загатва обликът на модела, но не и този път. Сега от маркетинга са заложили на „трите допълнителни възможности на новия модел”, чийто дебют ще се състои в началото на 2021 г.

Ioniq 5 е първият електромобил на Hyundai, изгладен на платформата E-GMP (Electric-Global Modular Platform). Той ще е кросоувър, превъзхождащ по размери Santa Fe, а по някои параметри дори много по-големия Palisade. Предварителните данни сочат, че дължината на „петицата” ще е 4635 мм, широчината ще е 1890 мм, височината 1605 мм, а междуосието възлиза на цели 3000 мм, което повече от Palisade. Дизайнът на модела ще бъде изпълнен в стила на концепцията Hyundai 45.

Нова платформа за електрическата офанзива на Hyundai-KIA

В новото видео Hyundai разказва за три възможности на модела, които самата компания нарича „допълнителни”. Всяка от тези възможности си има име. Първата се казва Extra Power for Life - Ioniq 5 има функция за двупосочно преобразуване на енергията V2L (Vehicle-to-Load). Втората възможност се нарича „Extra Time for You”, което ще рече експресно зареждане. Третата е наречена „Extraordinary Experiences”, като тя остава загадка.

Що касае въпросната технология V2L, то тя позволява използването на батерията (без допълнителни приспособления) за захранване на външни устройства (с мощност до 3,5 киловата). За пример може да се вземе 55-инчов телевизор или климатик, свързани с автомобила, които може да работят 24 часа.

Hyundai увеличава пробега на Kona EV до 484 км

За момента има информация да две модификации на Ioniq 5 (но със сигурност ще има и още). Те ще разчитат на батерии с капацитет 58 и 73 kWh, които ще гарантират пробег от съответно 355 и 450 км. На станция за експресно зареждане моделът ще може да зарежда батерията си до 80% за само 18 минути, а 5-минутно зареждане ще гарантира пробег до 100 километра.

Hyundai Ioniq 5 ще дойде в Европа в началото на 2021 г., а в родната Южна Корея – през есента. През лятото на 2022 г. моделът трябва да стъпи и в САЩ. В обозримо бъдеще гамата на Ioniq ще се допълни от купеобразен седан Ioniq 6 и пълноразмерен всъдеход Ioniq 7.

Електрическият Mustang Mach-E идва в Европа с до 610 км пробег

Стартираха продажбите на водородната Toyota Mirai

Има 3 колела, струва максимум $46 000 и минава 1600 км на ток

Източник на статията: Vesti.bg

електромобили Hyundao Ioniq 5 Hyundai