Дизайнер на Nissan GT-R направи лека електрическа бегачка с 490 к.с.

Поразителният AIM EV Sport 01 бе показан за пръв път през април, но по време на Фестивала на скоростта в Гудууд ще направи и динамичен дебют

AIM EV Sport 01

Newspress

Ш иро Накамуро, дългогодишен главен дизайнер в Nissan, ще бъде в Гудууд следващата седмица, за да демонстрира пред публика качествата на своя AIM EV Sport 01 – двуместен електрически спортен автомобил, обещаващ впечатляваща динамика и минимално тегло.

Накамура са оттегли като вицепрезидент на Nissan през 2017 г., работейки в и за дизайнерския департамент на компанията от 1999 г. За това време той отговаря за дизайна на Cube, Qashqai, Leaf, GT-R и др. Сега той оглавява независимата компания SN Design Platform.

Разработен за базираната в Нагоя инженерна компания AIM, новият спортен модел е проектиран да предлага емоции зад волана. В момента моделът преминава през динамични тестове, за да е готов за трасето в Гудууд.

Newspress

AIM Company Limited, основана през 1998 г., има опит на пистата. Със своя 5,5-литров V10 двигател стартира в „24 часа на Льо Ман” с Team Oreca Matmut AIM, финиширайки на 4-а позиция в генералното подреждане, най-предно класиралият се бензинов болид във времената, когато надпреварата се владееше от дизела. AIM EV Sport 01 е не само първият автомобил на компанията, но и първото приложение на високоефективния мотор APM200.

Newspress

В действителност те са два, разчитат на течно охлаждане, развъртат се до 10 000 об./мин. Те черпят енергия от батерия с капацитет 81 kWh, комбинираната им мощност е 490 к.с. и 791 Нм, параметри, които сме свикнали да виждаме от много по.големи и тежки машини. А тази тежи едва 1425 кг! Затова е и постигнато ускорение до 100 км/ч за под 6 секунди.

Ниското тегло е постигнато чрез масивно използване на карбон за панелите на купето и монокок шасито, докато от алуминий е изработена по-голямата част от рамата на модела.

В момента AIM разглежда възможностите за ограничено производство на EV Sport 01, което е насърчено от отличната обратна връзка след представянето на модела през април.

Гудууд AIM EV Sport 01 AIM Company Limited