Босът на Stellantis се закани на VW и Tesla

Концернът изпревари американската компания за първата половина на годината, но ще има отговор във втората, казва анализатор

,
Карлос Тавареш

Stellantis

Карлос Тавареш

Stellantis за пореден път хвърли ръкавицата на големите си конкуренти Volkswagen и Tesla на пазара на електромобили в Европа.

Предвид добрите резултати за първите шест месеца, сочещи, че интернационалният концерн изпреварва Tesla и отстъпва само пред VW на Стария континент, босът Карлос Тавареш заявява, че целта е да стане номер 1 и то в близко бъдеще.

Ние се борим за първото място в продажбите на BEV на европейския пазар“, каза главният изпълнителен директор Карлос Таварес пред анализатори по време на среща за резултатите на Stellantis за първото полугодие.

Stellantis продаде 105 413 пълни електромобили, на първото място е Volkswagen със 116 307, а на третото Tesla със 78 277.

Данните включват ЕС, Великобритания, Швейцария, Норвегия и Исландия, но не фигурират резултати от Португалия, Швеция и Финландия.

Първенец за групата е FIAT 500е, който е лидер в Европа във второто тримесечие, а силно се представя и Peugeot e-208, заемайки първото място във Франция.

Tesla пострада заради локдауните в Китай, където се прави най-популярният й EV - Model 3. Въпреки това обаче той и Model Y са на първите две места на Стария континент.

Периодът от април до юни е бил най-слабият за Tesla от края на 2020 г.

Stellantis обаче ще срещне по-силна Tesla във втората половина на годината, прогнозира анализаторът Матиас Шмид пред Autonews. Локдауните в Китай приключиха, заводът в Берлин започва да бълва повече коли, а проблемът с недостига на полупроводници започва да се решава.

Очаква се Tesla да достави около 200 000 EV в Европа във втората половина на годината.

Източник на статията: Automotive news

Volkswagen Tesla продажби на автомобили Карлос Тавареш Stellantis