Администрацията на Байдън натиска производителите за повече електромобили

Пламен Георгиев,
Ford F150 Lightning Джо Байдън

Ford

Ford F-150 Lightning

А дминистрацията на президента Байдън иска от автомобилните производители доброволно да се обвържат с ангажимента до 2030 г. в моделната им гама да фигурират 40% електромобили. Това е част от усилията за превръщане на транспортната индустрия в по-устойчива.

Според Reuters, макар някои медии да твърдяха, че ще се иска от производителите половината им моделна гама да е електрическа до края на десетилетието, говорителят на United Auto Workers е заявил, че този процент ще е 40.

Байдън ще смени федералния автопарк с електрически

Макар профсъюзът да е против толкова висок дял на електромобилите, тъй като те изискват по-малко части, следователно по-малко работници, Демократическата партия тласка събитията в тази посока. Членове на партията изразяват мнение, че страната трябва да последва Калифорния и други държави, които се обявиха за забрана продажба на нови автомобили с ДВГ от 2035 г. Такава забрана ще бъде въведена в целия Европейски съюз, макар тя да обхващаща само леките автомобили. Австрия отива крачка по-напред, тъй като под забрана ще влязат и лекотоварните автомобили (от 2030 г.), а от 2035 г. – камионите до 18 тона.

Австрия обмисля забраната на превозни средства с ДВГ от 2030 г.

Независимо от администрацията на Байдън, трите големи производителя в САЩ вече обявиха подобни цени. Докато GM планира да прекрати лансирането на нови модели с ДВГ през 2035 г., Ford и Stellantis обявиха, че до 2030 г. около 40% моделните им гами ще са съставени от електромобили.

Преди дни бе съобщено, че администрацията на президента иска от ЕРА да преосмисли стандартите си за разход на гориво. Това ще накара производителите да подобряват икономичността на моделната си гама с 3,7% всяко година между 2023 и 2026 г., когато стандартите ще станат още по-стриктни.

САЩ: $174 млрд. за електрификация на автопарк, производство и инфраструктура

В началото на седмицата Ford съобщи, че през 2023 г. ще похарчи повече пари за електрифицирани автомобили отколкото за конвенционални модели. До 2025 г. компанията ще инвестира $30 млрд. за електрификация на гамата си. Изпълнителният директор Джим Фарли обяви, че Ford е получил над 120 000 резервации за изцяло електрическия пикап F-150 Lightning, като 75% от тях са от клиенти на други марки.

Когато професията помага да караш безплатно Audi e-tron GT

В САЩ действат твърдо: създателят на Nikola заплашен от 25 години затвор

Taigo е първият SUV-купе на Volkswagen

Източник на статията: Vesti.bg

САЩ администрация на Байдън Джо Байдън амарикански автомобили електромобили