Байдън ще смени федералния автопарк с електрически

Пламен Георгиев,
президентска лимузина Звярът

Getty Images/Guliver

Би било интересно да видим "Звяра" с електрическо задвижване, но каква ли батерия ще трябва, за да гарантира няколкостотин километра автономност за тежащата 7-8 тона лимузина? Иначе федералният автопарк е навъртял 7,2 млрд. километра пробег само през 2019 г.

В стъпилият в длъжност преди дни американски президент действа мащабно. Отмени редица решения на Тръмп и даде ясно да се разбере, че е голям привърженик на борбата за опазване на околната среда. След като върна страната си в Парижкото споразумение, сега Джо Байдън обяви, че ще смени целия федерален автопарк от около 650 000 автомобила с електрически.

Съобщението бе направено като част от пресконференция в подкрепа на инициативата “Buy American”. Както подсказва името, всички електромобили ще са американско производство.

“Федералното правителство притежава и огромен автопарк, който ние ще заменим с чисти електрически автомобили, изработени в Америка от американски работници,” обяви Байдън. „Това ще е най-голямата мобилизация на обществена инвестиция в доставки, инфраструктура и R&D от Втората Световна война насам.”

Подробности за плана не се споменават. Няма и крайна дата за този процес, което означава, че настоящите автомобили може да бъдат заменени с електрически по естествен път, когато остареят. Не се казва и от кой ще бъдат закупени, но "заподозрени" има. Естествено изпъква името на Tesla, но вероятно администрацията ще разпредели между всички по равно, за да няма драми. Но всичко тепърва предстои да се разбере. Това съобщение ще послужи като катализатор за разработването на подходящи за големи автопаркове електромобили. Байдън обяви още, че изискванията за местно произведени авточасти ще станат по-стриктни.

Правителството използва 250 000 цивилни автомобила, 225 000 автомобила за пощенските служби (тук вероятно Ford ще е най-подготвен), както и 173 000 военни автомобила. Общо всички тези автомобили са навъртели 4,5 млрд. мили (7,2 млрд. км) пробег през 2019 г.

Решението е част от плана на администрацията на Байдън, който предвижда разкриване на милион работни места в автомобилния сектор. Интересно как ще стане това предвид факта, че един електромобил има много по-малко части от конвенционален аналог, поради което в Европа се предвиждат доста съкращения в бранша. Но политиците явно знаят много повече. Президентът иска да „позиционира Америка като световен лидер в производството на електрически автомобили, както и на материали и части за тях.”

Планът на президента предвижда и милиардни инвестиции за разгръщането на 550 000 зарядни станция в САЩ.

BMW 330e Touring е перфектната комбинация (тест драйв)

Няма спасение за дизела, бъдещето на ДВГ е под въпрос

Виетнамската VinFast показа три електромобила

Източник на статията: Vesti.bg

Джо Байдън електромобили