Stellantis ще произвежда енергия в заводите си

Към хаоса се прибавя още хаос, изтъкна Карлос Тавареш

,
Stellantis

Getty Images

Stellantis планира да произвежда енергия в европейските си заводи в рамките на стратегията си в отговор на евентуално спиране на руските газови доставки, заяви босът на компанията Карлос Тавареш пред репортери в Детройт.

Португалецът присъства на откриването на Международното автомобилно изложение, преместено от зимата за ранната есен заради COVID-19. Той даде пресконференция.

Компанията му включва 14 марки, сред които местните Chrysler, Dodge, Jeep и Ram.

Сега подготвяме много силен план за намаляване използването на енергия, рече Тавареш. - Ние ще направим значителни инвестиции, за да произвеждаме собствена енергия на място. Това ще бъде решено през следващите няколко дни.”

Той не конкретизира, но стана ясно, че става въпрос за възобновяема енергия.

Все пак открехна вратата - европейските заводи на концерна разполагат с пространство за допълнителни слънчеви панели. Това е една от възможностите.

За да намали потреблението на енергия, Stellantis ще ползва отчасти примера с мерките, взети от японските компании след цунамито през 2011 г., предизвикало прекъсвания на тока.

Дейността на групата в Европа досега не е засегната от нарушените газови доставки от Русия, допълни Тавареш.

Той завърши не много оптичистично - към хаоса, дошъл от пандемията и довел до липсата на полупроводници, нарушените доставки на компоненти, завишените цени на суровини и инфлацията, сега е прибавен още един.

А при това положение не може да се очаква нищо добро в близко бъдеще, рече Тавареш.

Stellantis Карлос Тавареш енергия от възобновяеми източници газ Европа Детройт