5 любопитни факта за бензина

Темата е изключително актуална и болезнена, затова решихме да разкажем нещо, което може да не се знае от мнозина. Фактите са не само интересни, но и полезни.

Бензиностанция гориво зареждане

iStock

О позицията твърди, че властите са виновни за високата цена на бензина. Управляващите казват, че цената му се определя от външни фактори, КЗК казва, че всичко е наред. А на нас ни се плаче, когато се отбием на бензиностанцията. По този повод решихме да ви представим няколко любопитна фикта за бензина.

Бензинът има чувства

"Чувствителността" на бензина е технически термин, а не литературна алегория. Основната характеристика на бензина е неговото октаново число. Колкото по-високо е то, толкова по-добре бензинът устоява на детонацията.

Октановото число се измерва по два метода – моторен и изследователски. Изследователското октаново число (RON) е винаги по-високо от моторното октаново число (MON). Разликата между RON и MON се нарича чувствителност на бензин. Колкото по-ниска е чувствителността, толкова по-добре. Казано по друг начин: колкото по-ниска е чувствителността, толкова по-висока е детонационната устойчивост при всякакви работни условия.

Захарта няма да развали бензина

В една стара френско-италианска комедия се показва как недоброжелател изсипва пакет захар в резервоара на съседа. Предполага се, че това ще доведе до запушване на горивните тръби и филтрите.

Един прост експеримент показва, че захарта не се разтваря в бензин. При шофиране зрънцата ще се превърнат в маса гранулирана захар, но тя ще падне на дъното на резервоара.

Единственият шанс за зловредно действие е захарта да се смеси с вода, която винаги присъства в резервоара, макар и в малки количества. Но експеримент на zr.ru показа, че в този случай няма да се случи нищо страшно.

Бензинът може да замръзне

Точен отговор на този казус няма в нито един учебник. Приблизителната точка на замръзване е известна: -70°С. В този момент бензинът се сгъстява, но не едновременно, а фрагментарно. След това започва кристализация.

Огромно разходно перо

Е, в това вече никой не се съмнява, за съжаление. Тук ще споменем един интересен факт: всеки ден американците харчат около милиард долара за бензин. Това обаче не е изненадващо: бензинът прави най-големият оборот в света сред потребителските стоки. Второто място е за кафето.

Бензинът се разваля

Не си струва да се презапасявате. Съвременните бензини губят първоначалните си качества дори по-бързо от предишните оловни горива.

Допуска се, че срокът на годност е 1 година. Така че не е нужно да оставяте бензин за наследниците си, няма да го оценят.

любопитно автомобили любопитно бензин