VW преговаря с Renault за съвместно развитие на EV за 20 000 евро

Миналият месец VW каза, че не е сигурен дали може да направи електромобил под 20 000 евро, но за тази задача може да помогне приятел

Пламен Георгиев,
Volkswagen ID 2all

, Volkswagen

Volkswagen ID 2all

Volkswagen активно търси партньори за помогнат в амбицията на марката да направи електромобил на цена под 20 000 евро. Сега се появява информация, че концернът е в начална фаза на разговори с Renault за съвместно развитие на такава платформа.

През април Volkswagen обяви, че ще разработи компактен електрически автомобил под 20 000 евро, но първо на ред е такъв за 25 000. Миналият месец обаче Оливер Блуме изрази притесненията си, че постигането на тази цел и запазване на печалбата изглеждат трудно постижими.

Според германския Handelsblatt, сега Volkswagen проучва възможността за партньорство по този проект. Неназован източник на изданието споделя, че компанията е „на много ранен етап” на преговори с Renault по тази програма.

От VW са отказали коментар, а от Renault са заявили пред Reuters, че са необходими кооперации, за да се съхрани конкурентоспособността на пазара на малки EV. Говорител на френската марка казва, че тя води „различни дискусии, но няма нищо финализирано.”

И двете компании в момента са на тема икономии. Volkswagen си е поставил за цел да икономиса 10 млрд. евро до 2026 г., докато Renault гони понижаване на производствените EV разходи с 50%.

Страховете на индустрията от забавящите се темпове на търсене на електромобили съвпадат с факта, че клиентите просто не са готови да плащат толкова много за тях. Средната цена на електрически автомобил в Европа надхвърля 65 000 евро.

Източникът на Handelsblatt казва, че двата производителя се целят в производството на 200 – 250 000 е-коли годишно от този модел за под 20 000 евро.

Volkswagen има опит с партньорство за производството на електромобили. Новият европейски Ford Explorer EV е базиран на платформата MEB на VW.

Източник на статията: carscoops.com

Volkswagen Volkswagen ID.2 20 000 евро EV за 20 000 евро Volkswagen ID 2all