Volkswagen може да настигне Tesla още през 2022 г.

Пламен Георгиев,
Volkswagen ID4 електромобили

, Volkswagen

Volkswagen ID.4

Ш вейцарската банка UBS предвижда, че Volkswagen ще настигне Tesla по обем на продажбите на електромобили, като това ще стане съвсем скоро.

MarketWatch отбелязва, че UBS наскоро е променила прогнозата си за датата, в която електромобилите ще навлязат на всички автомобилни пазари: това трябва да стане до 2040 г. А това значи, че лидерът по продажби на електромобили ще струва стотици милиарди (ако не и трилион) долара.

По време на онлайн среща с журналисти, анализатори на UBS заявяват, че две са компаниите, които ще си оспорват лидерството по продажби в световен мащаб. Те очакват Volkswagen да настигне Tesla по общи продажби на електрически коли още следващата година, когато и двете компании може да доставят по около 1,2 млн. електромобила.

Volkswagen ще удвои продажбата на е-коли в Европа

Volkswagen е модел за подражание сред установените автомобилни производители, които правят преход към електрическата мобилност. Затова и UBS определя този процес като „най-добрата история за преход към електрическа мобилност”. Анализаторът Патрик Хумел заявява: „Смятаме, че сега е моментът да заложиш всичко като производител. Става въпрос за натрупване на мащаб възможно най-бързо, защото мащабът ще бъде движеща сила за печалба.”

UBS предвижда също, че до 2025 г. ще бъде достигнат производствен паритет между електрическите и конвенционалните автомобила. Анализаторите смятат също, че средният оперативен марж за електромобилите ще нарасне до 7% след 4 години спрямо 1% през 2020 г.

Wall Street очаква ръст от поне 50% на продажбите на Tesla през 2021 г.

Хумел и другите му колеги отбелязват, че полето, на което Volkswagen изпреварва Tesla, е модулната EV платформа. „Използваме аналогията от технологичната сферата, наричайки Tesla Apple на бъдещата мобилност, заради възхитителния хардуер комбиниран с модерна софтуерна екосистема“, пише Хъмел. „Volkswagen е добре позициониран за ценностно предложение като Samsung - световна марка, на която клиентите се доверяват заради висококачествения хардуер, произведен в големи мащаби. Това няма да изведе VW близо до пазарната капитализация на Tesla, но все пак е значително подобрение от настоящия момент“, добавя групата от анализатори.

UBS отбеляза, че Tesla все още води на Volkswagen в няколко критични технически области, като софтуер и интегрираната електрическа система. Анализаторите от UBS наричат това „безмилостно инженерство“ и отбелязват, че Tesla води пред Volkswagen ив сферата на дигитализацията и функциите за автономно шофиране.

Ясни са цените на най-евтиния европейски електромобил

9 европейски държави призовават за забрана на ДВГ

Българи направиха уникална „Жигула”

Източник на статията: Vesti.bg

UBS електромобили Tesla Volkswagen