Tesla бори Covid-19 с ръст на продажбите от 450% в Китай

Пламен Георгиев,
Tesla Model 3

, Tesla

Tesla Model 3

Д анните от консултантската агенция LMC Automotive, цитирани от Reuters показват, че броят на регистрациите на Tesla през март е скочил с 450% спрямо февруари: 12 709 срещу 2314. За да стане още по-ясна картината ще споменем, че продажбите на нови автомобили в Китай през февруари спаднаха със 79% до около 310 000 бройки. През същия период миналата година те са били поти 1,5 млн.

През март се наблюдава леко възстановяване в Китай, но спрямо февруари. Иначе спадът на годишна база е 43,4%: 1,43 млн. спрямо 2,52 млн. година по-рано. Успокоителното за Китайската асоциация на автомобилните производители е, че са наблюдава ръст от 355% спрямо февруари 2020-а.

В Китай субсидират покупката на нов автомобил

От регистрираните 12 709 нови автомобила през март, Tesla е продала общо 10 160 бройки. Това се дължи най-вече на наскоро открития завод в Шанхай, който бе затворен за две седмици, но възстанови работата си през втората седмица на февруари.

Новината на успеха на Tesla идва малко след обявяването, че в същия този завод ще започне производството на Model 3 Long Range RWD и Model 3 Performance, тъй като до момента там се правеше само Model 3 Standard Range Plus RWD.

Започва бавното рестартиране на автомобилната промишленост на континента

От понеделник (20 април) започва рестартиране на германската (и част от европейската) автомобилна промишленост, след като Ангела Меркел даде зелена светлина за старт на производството в Германия. Индустрията трябва да набере скорост, тъй като има да наваксва много. През март продажбите на континента (ЕС, Великобритания и страните от EFTA) спаднала с 52% до 853 077 бройки.

Най-силно засегнатият пазар е този в Италия (-85%), докато спадът в Германия бе 38%, 44% във Великобритания, 72% във Франция и 69% в Испания.

Пътуването след вируса: повече коли, по-малко обществен транспорт

Демонът носи Вилнер

Хората пощуряха, кръщават децата си на коли

Източник на статията: Vesti.bg

електромобили Tesla