Съдът практически обезсмисли делата срещу Autopilot на Tesla

Завеждането на иск става доста по-сложно

Мартин Дешев,
Tesla Model X

iStock

Ф едерален съдия в Калифорния взе важно решение, което ще е от голяма полза за Tesla, съобщава Autoblog. Хората, които са недоволни от твърденията на Tesla за възможностите на системата Autopilot, вече няма да могат да завеждат колективни искове.

Вместо това те ще имат възможност да завеждат само индивидуална претенция в арбитраж. Става дума за група от петима души, които искаха да заведат общ иск срещу Tesla. Така той би имал по-голяма тежест и те биха могли да обединят усилията си.

Групата обвинява Tesla, че са били излъгани от компанията, която според тях е направила поредица от фалшиви и подвеждащи твърдения за възможностите на системата Autopilot. Едно от тях е, че системата е много близо до постигане на пълна автономност.

Ищците казват, че са платили хиляди долари допълнително, за да поръчат коли с технологията между 2017 г. и 2022 г. Въпреки това и до сега технологията не е надеждна, не е постигнала пълна автономност и има случаи на тежки катастрофи със загинали заради нея, пишат още ищците.

Очаквано, Tesla отрича обвиненията. Компанията също така иска арбитраж, тъй като това е записано в договорите при купуването на колите.

Оказва се, че петимата са поръчали колите си по интернет в сайта на компанията. В неговите условия е записано, че всякакви спорове се решават на арбитраж. Правейки поръчката, се приема, че клиентите са се съгласили на условията.

Съдията не приема аргументите на ищците, че подписаните споразумения са невалидни. Те са подписани от четирима от ищците. Петият изглежда е прочел „ситните“ редове и не е подписал съгласието за арбитраж, но е допуснал друга грешка – чакал е твърде дълго преди да подаде иск и вече няма това право.

Така воденето на дела срещу Tesla изглежда ще стане доста по-сложно и скъпо, което може да откаже мнозина, в зависимост от казусите. Например твърденията на компанията за възможностите на технологиите.

Отново в Калифорния се води и друго дело срещу Autopilot, но то е от близки на загинал в катастрофа, за която твърдят, че е заради технологията. Tesla обаче твърди, че причината е грешка на шофьора.

Autopilot автопилот електрически автомобил автомобили коли Tesla